Češi kouskují dovolenou: Víc volna tráví v tuzemsku, častěji jezdí do ciziny na kratší dobu

Olga Skalková Olga Skalková
2. 10. 2017 18:00
Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet tuzemských cest zvýšil o 19,3 procenta a do zahraničí o 11 procent. Přibylo zejména delších domácích rekreací.
Přibylo zejména delších rekreací v tuzemsku. (ilustrační foto)
Přibylo zejména delších rekreací v tuzemsku. (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Češi více cestují a mění způsob dovolené. Oproti předcházejícím letům v letošním prvním pololetí častěji trávili dovolenou v tuzemsku na chatách u známých nebo v některém hotelu a penzionu. Zároveň si však víc dopřávali výletů do ciziny. Ukazují to nejnovější údaje Českého statistického úřadu.

Statistici spočítali, že od ledna do června Češi podnikli kolem 15,4 milionu cest s alespoň jedním přenocováním. Z toho 13,2 milionu po České republice a 2,2 milionu do zahraničí.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet tuzemských cest zvýšil o 19,3 procenta a do zahraničí o 11 procent. Přibylo zejména delších domácích rekreací.

Počet tuzemských pobytů se čtyřmi a více přenocováními vzrostl meziročně o více než 37 procent, zatímco u kratších cest o 15,7 procenta. Podíl delších cest na celkovém počtu tuzemských dovolených tak neustále roste. Za první pololetí už dosáhl 19 procent, ve stejném období loni to bylo 16,5 procenta.

Při cestování Čechů do zahraničí jsou naopak stále populárnější kratší pobyty s jedním až třemi přespáními. Takových cest lidé během letošního prvního pololetí podnikli přes 700 tisíc, což je nejvíce od roku 2012, co ČSÚ tyto údaje zveřejňuje. Oproti stejnému období loňského roku stoupl počet krátkých cest Čechů do ciziny zhruba o 14 procent a jde už zhruba o jednu třetinu všech zahraničních cest. Významně ale stoupl i počet delších cest - o téměř desetinu.

Růst zájmu o delší dovolené v Česku a kratší v zahraničí potvrzují zástupci cestovních kanceláří.

"Má to dva hlavní důvody. Zvyšují se mzdy a víc lidí si dopřává delší dovolenou v Česku i v cizině. Kromě delší zahraniční dovolené u moře dostupnější i prodloužené víkendy v některé zahraniční metropoli. A to nejen cenou, ale i tím, že si všechno můžou rychle zařídit on-line přes nejrůznější servery na ubytování a letenky," říká Jan Koláčný, ředitel Čedoku. Dodává, že nabídku zkrácených zájezdů rozšiřují i cestovní kanceláře.

"Lidé chtějí být ve výběru pobytu mnohem flexibilnější než dřív. Čím dál častěji lidé vyráží k moři třeba jen na prodloužený víkend," potvrzuje i mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. "Stává se čím dál běžnějším, že jeden z rodičů odjede s dětmi k moři tradičně na 7 nebo 10 dní a druhý z rodičů přijede později na méně dní podle toho, jak mu to práce dovolí. Zkracují se také lyžařské pobyty," popisuje Bezděk. Zkracování pobytů přizpůsobuje svou nabídku i CK Fischer.

Průměrné výdaje Čechů na jednu kratší zahraniční cestu ve druhém čtvrtletí dosáhly 3979 korun, v Česku to bylo 1039 korun. Za delší zahraniční dovolenou Češi v průměru utratili 13 643 korun, za domácí dovolenou 3322 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy