Češi jsou optimisté. Z nového průzkumu vyšli spokojenější než Poláci, Slováci i Maďaři

Jan Singer
Aktualizováno 11. 8. 2016 22:45
Češi vidí tuzemskou ekonomiku nejoptimističtěji od roku 1999, kdy CVVM s pravidelným sledováním začalo. Poprvé za deset let jsou Češi zároveň největšími optimisty - dosud totiž byli s domácí ekonomikou nejspokojenější Poláci.
Foto: Foter.com / Ken Teegardin

Praha - Češi jsou největší optimisté v zemích takzvané Visegrádské čtyřky - alespoň pokud jde o současnou ekonomickou situaci a vybavení domácnosti. Ukázala to studie odborníků z Centra pro výzkum veřejného mínění české Akademie věd (CVVM).

Češi vidí tuzemskou ekonomiku nejoptimističtěji od roku 1999, kdy CVVM s pravidelným sledování začalo. Rozdíl je ale markantní i za poslední roky. Zatímco v létě 2012 na otázku „Jak byste hodnotil současnou ekonomickou situaci v naší zemi?“ odpověděly dvě třetiny Čechů negativně, letos zastává stejný názor pouze čtvrtina dotazovaných.

Výzkum soustavně probíhá v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku, přičemž poprvé za deset let jsou Češi největšími optimisty. Dosud totiž byli s domácí ekonomikou nejspokojenější Poláci.

Češi si také zároveň s Poláky zachovávají optimistický pohled na vybavení v domácnosti. Na otázku „Jak byste hodnotil současné materiální životní podmínky vaší domácnosti?“ se pozitivně vyjádřila polovina Čechů a 46 procent Poláků. Na Slovensku a v Maďarsku jsou však lidé podstatně skeptičtější a pouze čtvrtina hodnotí materiální podmínky domácnosti pozitivně.

Maďaři a Slováci také vidí podstatně hůře než Češi svou ekonomickou situaci, přičemž negativně hodnotilo domácí stav ekonomiky 38 procent Maďarů a 36 procent Slováků. V porovnání s předchozím výzkumem z počátku letošního roku se však hodnocení zřetelně zlepšilo na Slovensku, naopak Maďaři jsou stále více nespokojení.

Výzkumníci se dotazovaných také ptali na jejich očekávání budoucího ekonomického vývoje a zlepšení materiálních podmínek domácnosti. U těchto otázek se však lidé jednotlivých zemí příliš názorově nerozcházeli. Polovina lidí si myslí, že se situace nezmění, a řady skeptiků a optimistů jsou téměř vyrovnané.

Výzkumu, který v Česku probíhal od 3. do 20. června, se zúčastnilo tisíc Čechů starších patnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy