Češi jsou bohatší, než říkají. Mají o desetinu vyšší příjmy, zjistili vědci

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 12. 2015 6:52
Akademie věd ČR zjistila, že Češi uvádějí v průzkumech o desetinu nižší příjmy, než jaké skutečně mají. Své příjmy podhodnocují hlavně lidé s vyššími výdělky. Vědci porovnali čísla uváděná přímo domácnostmi s "objektivními" čísly od zaměstnavatelů nebo sociální správy. Znamená to zřejmě, že už tak nízká míra chudoby v Česku je ve skutečnosti ještě nižší.
Opravdu nic? (ilustrační foto)
Opravdu nic? (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Češi hospodaří ve skutečnosti s více penězi, než říkají. Jejich příjmy mohou být až o čtrnáct procent větší. Ukazuje to studie nazvaná Chudoba v České republice, kterou vypracoval Sociologický ústav Akademie věd ČR.

"Podhodnocení je zpravidla tím vyšší, oč vyšší příjmy se jedná," uvádějí autoři studie Jiří Večerník a Martina Mysíková.

Co patří mezi "příjmy"

Kromě mezd či platů se sem počítají i naturální požitky od zaměstnavatele (tedy třeba stravenky, příspěvky na telefon nebo na benzin), peněžní transfery (přijaté sociální dávky, dotace, granty) a příjmy z kapitálového majetku, prodeje nebo pronájmu.

Sociologové porovnali výdělky, které o sobě v průzkumu Českého statistického úřadu uvedli sami lidé, s oficiálními daty z Informačního systému o průměrném výdělku, kam musí zaměstnavatelé ze zákona hlásit výdělky všech zaměstnanců. Údaje o důchodech pak pocházejí od České správy sociálního zabezpečení.

Rozdíl deset procent

Nesoulad mezi statistikou a realitou je patrný hlavně u lidí, kteří pracují. "Podcenění sdělovaných výdělků činilo v posledních letech deset procent," shrnují autoři. U desetiny zaměstnanců s nejvyššími výdělky jsou nahlášené příjmy zhruba o 12 procentních bodů nižší než skutečné.

Jak se liší výdělky, které uvádějí firmy a zaměstnanci:

Šetření u firem (IPSV) Šetření u lidí (ČSÚ)
Jaký příjem lidé hlásí
Průměr v ČR 26 555 Kč 23 838 Kč 90 %
Medián v ČR 21 911 Kč 20 798 Kč 95 %
10 % osob s nejnižšími příjmy 11 640 Kč 11 000 Kč 94 %
10 % osob s nejvyššími příjmy 42 4753 Kč 37 500 Kč 88 %

Zdroj: Chudoba v ČR

Důchodci naopak své příjmy nadhodnocují - to znamená, že hlásí statistikům větší částky, než podle České správy sociálního zabezpečení dostávají. "V roce 2013, který je v dostupných zdrojích zatím poslední, byl průměrný důchod podle průzkumu Českého statistického úřadu u lidí o dvě procenta vyšší než podle oficiálních údajů správy sociálního zabezpečení," zjistili autoři.

Mysíková ale připomíná, že v průzkumu ČSÚ nejsou započítány příjmy lidí, kteří žijí v domovech důchodců a v nemocnicích. "Jejich důchody jsou pravděpodobně nižší, už jen z důvodu vyššího věku," vysvětluje, proč může být mezi čísly nesoulad.

Jak se liší výdělky, které uvádějí důchodci a ČSSZ:

Data ČSSZ Šetření ČSÚ Jaký příjem důchodci hlásí
Průměr v ČR 10 733 Kč 10 997 Kč 102 %
Medián v ČR 10 778 Kč 11 000 Kč 102 %
10 % osob s nejnižšími příjmy 6 953 Kč 7 750 Kč 111 %
10 % osob s nejvyššími příjmy 13 431 Kč 14 065 Kč 105 %

Zdroj: Chudoba v ČR

Nepřesnosti u podnikatelů

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) zatím spolehlivá data neexistují. Odborníci ale předpokládají, že podnikatelé podhodnocují své příjmy ještě více než zaměstnanci.

"Musíme však připomenout, že pro samostatně činné pracovníky je mnohdy obtížné oddělit provozní a privátní peníze," dodávají autoři studie, podle kterých tedy nemusí jít nutně o úmysl nebo nedbalost. "I když ponecháme stranou - zajisté významnou - šedou ekonomiku, podnikatelské účetnictví umožňuje zahrnout do nákladů různé položky, které mohou částečně sloužit i k osobním účelům, anebo zohlednit náklady fixním podílem, zatímco reálné náklady jsou nižší,“ dodávají.

"Vezmeme-li příklad extrémní situace, pak sdělení důchodce žijícího z jediného zdroje bude nepochybně věrohodnější než sdělení podnikatele, který optimalizuje své daňové povinnosti - ten statistikům asi neuvede vyšší příjmy, než vykazuje finančnímu úřadu," shrnují proto sociologové.

Ještě nižší chudoba?

Jestliže jsou příjmy domácností podhodnocené, mohlo by to podle autorů studie znamenat, že je rozsah chudoby v Česku nadhodnocen - zvláště u osob, které žijí v domácnostech s podnikateli. Například hranice ohrožení příjmovou chudobou se totiž odvozuje právě od příjmů domácností.

Podle statistik Eurostatu bylo přitom loni ohroženo příjmovou chudobou 9,7 procenta Čechů, což je nejmenší podíl v Evropské unii. Nejnižší je v tuzemsku i riziko chudoby nebo sociálního vyloučení - 14,8 procenta.

Sociologové z Akademie věd také zjistili, že většina Čechů, kteří statisticky trpí příjmovou chudobou, nemá velký problém vyjít s příjmy. Samotnou příjmovou chudobou je ohroženo 9,7 procenta Čechů, velký problém vyjít s příjmy v průzkumech hlásí 9,3 procenta lidí. Oba ukazatele se prolínají pouze u 3,7 procenta osob. Z toho vyplývá, že mít problém vyjít s penězi a nacházet se pod hranicí chudoby není to samé. (Podrobněji v tomto textu.)

 

Právě se děje

Další zprávy