Černý pátek pro Amazon. Zaměstnanci e-shopu v Německu a Itálii stávkují za vyšší mzdy

ČTK ČTK
24. 11. 2017 15:36
Zaměstnanci si vybrali k protestu jeden z nejrušnějších obchodních dnů v roce. Stávka v Německu má skončit v sobotu, v Itálii stávkují jen dnes.
Stávka zaměstnanců Amazonu v Itálii.
Stávka zaměstnanců Amazonu v Itálii. | Foto: ČTK/AP/Pier Paolo Ferreri

Berlín/Milán - Zaměstnanci šesti distribučních center Amazonu v Německu a jednoho v Itálii dnes vstoupili do stávky. Požadují lepší mzdy a pracovní podmínky. Zaměstnanci si vybrali k protestu takzvaný černý pátek, který je považován za jeden z nejrušnějších obchodních dnů v roce.

Mluvčí německého odborového svazu Ver.di Thomas Voss agentuře AP řekl, že do stávky vstoupilo 2500 zaměstnanců center ve městech Bad Hersfeld, Lipsko, Rheinberg, Werne, Graben a Koblenz.

V italském centru blízko města Piacenza podle odborů vstoupilo do stávky 50 procent zaměstnanců, podle firmy však pouze deset procent, uvedla agentura ANSA.

Stávka v Německu má skončit v sobotu. Německé odbory již od roku 2013 vedou boj o zvýšení mezd pro 12 000 zaměstnanců v Německu. Tvrdí, že zaměstnanci Amazonu dostávají nižší mzdy než zaměstnanci na místech v jiných maloobchodních a zasilatelských společnostech.

Amazon však uvádí, že jeho distribuční centra v Německu jsou logistickými centry a zaměstnanci zde mají relativně vysoký plat v rámci tohoto odvětví.

Stávka v Itálii je jednodenní akcí. Odbory vyzvaly ke stávce pouze zaměstnance na trvalý pracovní poměr, ostatním zaměstnancům poradili, aby nepřerušovali práci, protože by mohli přijít o další nabídky.

Amazon upozornil, že vytvořil v Itálii, kde je vysoká míra nezaměstnanosti, 2000 pracovních míst na plný úvazek.

 

Právě se děje

Další zprávy