Černí pasažéři v Brně mohou platit pokutu nově i přes e-shop

ČTK ČTK
3. 5. 2018 12:57
Jde o další možnost, jak pokutu zaplatit jinak než v hotovosti přímo při jízdě na černo nebo na přepážce. Již dříve podnik vybavil část revizorů platebním terminálem, takže černý pasažér může zaplatit platební kartou přímo, když je přistižen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Dopravní podnik města Brna

Brno - Brněnský dopravní podnik umožnil od začátku května černým pasažérům zaplatit pokutu přes e-shop www.brnoid.cz. Už nemusejí jezdit na přepážku do sídla podniku v Novobranské ulici. Přes e-shop lze zaplatit i padesátikorunu v případě zapomenutí bankovní karty jako nosiče jízdenky, uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Miloš Havránek.

Jde tak o další možnost, jak pokutu zaplatit jinak než v hotovosti přímo při jízdě na černo nebo na přepážce. Již dříve podnik vybavil část revizorů platebním terminálem, takže černý pasažér může zaplatit platební kartou přímo, když je přistižen.

Do pěti pracovních dnů se platí pokuta 800 korun, po uplynutí lhůty je nutné zaplatit 1500 korun. "Již více než rok nabízíme jízdenky, které lze koupit on-line. Platba pokut stejným způsobem je logickým doplněním této služby. Navíc je to další krok v modernizaci našich služeb," uvedl Havránek.

Na e-shopu si může cestující také dohledat, pokud má jízdenku na bankovní kartě, kdy ho revizoři kontrolovali.

Revizorů má dopravní podnik 46. Za první čtyři měsíce letošního roku jelo bez jízdenky 23 506 cestujících, z toho 4612 zaplatilo pokutu na místě a necelá polovina z nich kartou na místě. "Na konci dubna měla terminál polovina revizorů. Před zavedením této možnosti se počet pokut uhrazených na místě pohyboval okolo 12 procent, díky terminálům se podíl zvýšil téměř na dvojnásobek," uvedl vedoucí tarifního oddělení Vít Prýgl.

 

Právě se děje

Další zprávy