Černé listině navzdory. Huawei se daří zvyšovat tržby, soustředí se už hlavně na Čínu

ČTK ČTK
2. 8. 2019 16:33
Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies, který je od poloviny května na černé listině Spojených států, zrychlily v prvním pololetí růst na 23,2 procenta z 15 procent před rokem. Společnost oznámila, že tržby stouply na 401,3 miliardy jüanů (1,34 bilionu Kč) ze 325,7 miliardy jüanů před rokem. Dodávky chytrých telefonů přitom vzrostly o 24 procent na 118 milionů kusů.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji. | Foto: Reuters

Dodavatelský řetězec Huawei byl významně narušen, když společnost byla v polovině května zařazena v USA na černou listinu. To znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Zakladatel a šéf společnosti Žen Čeng-fej minulý měsíc řekl, že dopad tohoto kroku je horší, než se očekávalo. Na příjmech by firma mohla přijít o 30 miliard dolarů (691 miliard Kč). Letos a v příštím roce by příjmy podle něho mohly zůstat na úrovni roku 2018, tedy na přibližně 100 miliardách dolarů.

V reakci na postoj Washingtonu Huawei přesunula pozornost na čínský trh, kde značně investovala do své expanze, aby přebrala zákazníky domácím konkurentům.

Ve druhém čtvrtletí zvýšila firma meziročně dodávky mobilních telefonů na domácí trh o 31 procent na 37,3 milionu kusů. Uvedla to analytická společnost Canalys. Podíl Huawei na domácím trhu stoupl na 38 procent z loňských 27,6 procenta. Na celkových jejích dodávkách se tento trh podílel 64 procenty.

Dodávky chytrých telefonů v Číně, která je jejich největším světovým trhem, ve čtvrtletí celkově klesly o šest procent na 97,6 milionu kusů, což byl podle Canalys devátý následný kvartální propad. Zhoršení dodávek i podílu na domácím trhu vykázaly čtyři přední firmy, které následují jedničku Huawei, a to Oppo, Vivo, Xiaomi a Apple.

Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá. Před používáním softwaru a hardwaru firmy Huawei loni v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení a třetím největším výrobcem chytrých telefonů. Firma je mimo jiné největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

 

Právě se děje

Další zprávy