Zdražování bydlení pohání růst inflace. Blíží se stěhování na venkov, míní analytik

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2019 9:48
Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly stejně jako v červenci o 2,9 procenta. Ceny vzhůru opět tlačily vyšší náklady za bydlení jako nájemné nebo vodné a stočné a dražší potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak levnější byly oděvy a pohonné hmoty. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,8 procenta.
Foto: Shutterstock

Proti červenci byly spotřebitelské ceny vyšší o 0,1 procenta. Ovlivnilo to zdražení alkoholu, tabáku a bydlení. "Oproti červenci vzrostly ceny lihovin o 3,7 procenta. Tradičně také rostly ceny dovolených, konkrétně o 2,8 procenta. Na snižování hladiny spotřebitelských cen měl pak vliv pokles cen zeleniny o 4,6 procenta, z toho brambor o 14,5 procenta," uvedl k meziměsíčnímu vývoji Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Na meziroční zvyšování cen mělo největší vliv bydlení, nájemné z bytu bylo proti loňskému srpnu dražší o 3,9 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta a zemní plyn o 3,6 procenta.

"V případě, že se cena dopravy nebude zvyšovat a cena bydlení bude dál narůstat, je možné, že se lidé budou ve větší míře stěhovat na venkov a do práce budou dojíždět," odhaduje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Druhý největší vliv na inflaci měly potraviny a nealkoholické nápoje, kde zdražily zejména brambory. Jejich cena byla proti loňskému srpnu vyšší o 38,2 procenta, v červenci byly ale brambory meziročně vyšší dokonce o 65,7 procenta.

"Čtvrtina aktuální inflace jde na vrub potravinám, které jsou nyní meziročně dražší o téměř 4 %, mimochodem opět především "díky" dražším bramborám. Otázkou navíc zůstává, kam se ceny potravin vydají po letošní úrodě. Za inflací však nemůžeme hledat pouze drahé bydlení nebo brambory, ale také silnou poptávku spotřebitelů, která prostor pro růst cen sama vytváří v případě rekreací," říká analytik Československé obchodní banky Petr Dufek. 

Dodává, že nelze zapomenout ani na rostoucí mzdové náklady, které se promítají  do cen osobních služeb. "Zatímco ceny služeb dál svižně rostou, ceny zboží za nimi stále ještě díky silné konkurenci v maloobchodě zaostávají," říká.

Naopak o tři procenta klesly proti loňskému srpnu ceny oděvů. Zlevňování podle statistiků pokračovalo také v dopravě, kde se ceny pohonných hmot meziročně snížily o 1,9 procenta.

Statistici zveřejnili rovněž červencové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v prvním prázdninovém měsíci meziročně klesly o půl procenta a ceny dovážených o 1,7 procenta. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,2 procenta a dovozní o 0,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy