Ceny rostou nejvíce za pět let, hlásí statistici. Podívejte se, co nejvíce zdražilo

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 9. 11. 2017 9:33
Inflaci vytvářejí především zdražující potraviny. Za poslední rok si za ně připlácíme v průměru skoro o osm procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Inflace v Česku se dostala na nejvyšší úroveň za posledních pět let. Spotřebitelské ceny v říjnu stouply o 2,9 procenta oproti stejnému období loňského roku, oproti letošnímu září pak o 0,5 procenta. Vyplývá to z čerstvých údajů České statistického úřadu.

"V meziročním srovnání zůstávají hlavním zdrojem růstu spotřebitelských cen potraviny," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. K růstu výrazněji přispívají i dražší náklady na bydlení včetně energií a v neposlední řadě i zvýšení cen v restauracích a ubytovacích zařízení.

Ekonom Petr Dufek z ČSOB připomíná, že v říjnu doznívala máslová horečka, a jak uvádí statistický úřad, přidalo se k ní i zdražení čerstvé zeleniny. "Inflaci v ČR vytvářejí především zdražující potraviny. Za poslední rok si za ně připlácíme v průměru skoro o osm procent a podílejí se na inflaci v podstatě z poloviny," upřesňuje.

Položka Meziroční změna
čerstvé máslo + 50,7 %
vejce + 36,4 %
korerostlinné a ostatní tuky + 14,4 %
jogurty + 13,1 %
sýry + 12,7 %
mléko + 11,4 %
zelenina + 10,4 %
ovoce + 8,2 %
stravovací služby + 7,2 %
pekárenské výrobky a obiloviny + 6,1 %
maso + 4,9 %
nealkoholické nápoje + 4,3 %
čisté nájemné + 2,9 %
pohonné hmoty + 2,6 %
obuv + 2,5 %
oděvy - 1,9 %
telefonní a telefaxové služby - 1,8 %

"Pro domácnosti pozitivní zprávou je, že inflace v říjnu pravděpodobně dosáhla svých letošních maxim a v závěru roku tempo růstu spotřebitelských cen přece jen poleví. Hlavním důvodem je vyšší srovnávací základna z loňského listopadu a prosince. Čeho se však v nejbližších měsících rozhodně nedočkáme, jsou nižší ceny potravin," dodává Novák.

V porovnání s letošním zářím stouply v říjnu zejména ceny zeleniny (o 8,4 procenta, zejména vlivem zdražení plodové zeleniny o 35 procent). Vejce zdražila o 12,5 procenta, ovoce o šest procent, máslo o 5,6 procenta.

Výrazná inflace může podle analytiků vést k tomu, že Česká národní banka (ČNB) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby cenový růst udržela pod kontrolou. ČNB by podle analytiků mohla ke zvýšení přistoupit už na svém dalším měnovém zasedání 21. prosince. Zvýšení sazeb pak dopadá na ceny úvěrů a hypoték.

Když minulý týden ČNB zdvojnásobila hlavní úrokovou sazbu na 0,5 procenta, zdůvodnila to obavami, že inflace se vzdaluje od dvouprocentního cíle, který podle banky ekonomice vyhovuje.

 

Právě se děje

Další zprávy