Ceny rostou nejvíce od loňského června, inflace v Česku se blíží jednomu procentu

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 9. 11. 2016 10:02
Méně výrazný než v září je pokles cen v dopravě, které dosud inflaci tlačily dolů. K celkovému zdražování přispívá hlavně růst cen alkoholu a tabáku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Spotřebitelské ceny v říjnu stouply o 0,8 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v září a nejvíce od června 2015. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu. Růst je rychlejší, než čekali analytici.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měla v říjnu opět největší vliv oblast alkoholu a tabáku – ceny lihovin stouply o 4,7 procenta, piva o 4,6 procenta a tabákových výrobků o 6,2 procenta.

Výrazněji než v předchozím měsíci rostou ceny obuvi (v říjnu meziročně o 4,4 procenta) a oděvů (o 0,7 procenta). Zdražuje také bydlení – ceny čistého nájemného meziročně o 1,8 procenta, vodného o 1,6 procenta, stočného o 5,3 procenta, elektřiny o 1,2 procenta a tepla o 1,1 procenta.

Ceny stravovacích služeb stouply o 1,7 procenta a ubytovacích služeb o 0,5 procenta. "Nezvykle silný růst u stravovacích služeb může částečně odrážet vliv zavedení registračních pokladen, ale i celkově lepší finanční situaci domácností," podotýká ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Méně výrazný než v září je pokles cen v dopravě, které dosud inflaci tlačily dolů. Oproti loňskému říjnu klesly ceny pohonných hmot jen o 3,2 procenta, zatímco v září to bylo meziročně o 7,3 procenta.

Inflaci brzdí také pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. Ceny zeleniny klesly oproti loňskému říjnu o 14,7 procenta, z toho ceny brambor o 25,8 procenta. Mouka zlevnila o 12,7 procenta, mléko o 7,4 procenta, ovoce o 6,5 procenta. V oblasti bydlení pak klesly ceny zemního plynu – o 6,9 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 0,4 procenta.

"V závěru letošního roku inflace zrychlí k jednomu procentu, když vliv nízkých cen pohonných hmot bude slábnout," říká analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Z pohledu České národní banky, která už tři roky měnovými intervencemi bojuje právě za růst cen, se podle něj nic nemění. K dvěma procentům, které ČNB uvádí jako svůj cíl, by se inflace měla inflace přiblížit až v polovině příštího roku, dodává Novák.

"V listopadu se meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad jedno procento, pro prosinec ji očekávám na úrovni 1,5 procenta," říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. Zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl centrální banky, zůstává podle něj otázkou. "Za celý letošní rok 2016 očekávám průměrnou inflaci na úrovni 0,6 procenta, odhad pro rok 2017 držím na úrovni 1,7 procenta, nicméně výsledek za samotný říjen představuje riziko ve směru poněkud vyšší úrovně inflace v průběhu roku 2017," dodává.

Ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance počítá pro letošní rok s průměrnou meziroční inflací kolem 0,7 procenta, za rok 2017 by se měl průměr dostat na 1,6 procenta.

Analytik skupiny Citfin Jiří Šimek očekává, že ke dvěma procentům by se inflace mohla dostat ještě před polovinou příštího roku a ČNB tak nebude mít problém opustit svůj "kurzový závazek", tedy režim měnových intervencí.

 

Právě se děje

Další zprávy