Růst cen překvapil ČNB, kdy zlevní eura? Ekonomka odpovídala čtenářům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 10. 1. 2017 13:07
Online rozhovor s analytičkou Danielou Milučkou.
Inflace roste, skončí intervence? Ptali jste se analytičky
Rozhovor skončil
Daniela Milučká odpovídala čtenářům
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Rychlost, s jakou na konci roku 2016 rostly v Česku ceny, překvapila Českou národní banku. Zatímco centrální bankéři ještě v listopadu čekali, že inflace v prosinci meziročně poroste o 1,3 procenta, ve skutečnosti to jsou podle čerstvých dat statistiků rovná dvě procenta.

Inflace je po čtyřech letech tam, kde ji chce ČNB mít. Jak blízko je nyní konec intervencí, se kterými ČNB začala na konci roku 2013? Jak bude ukončení kurzového závazku vypadat – dozvíme se to náhle, nebo ČNB termín oznámí dopředu? Za kolik pak budeme kupovat eura?

Na tyto a další dotazy čtenářů Aktuálně.cz odpovídala Daniela Milučká, makroekonomická analytička Raiffeisenbank. Podle ní se kurz koruny bude na konci roku 2017 pohybovat kolem úrovně 25,90 koruny za euro. Dnes ČNB drží kurz nad úrovní 27 korun za euro.

Inflace roste, skončí intervence? Ptali jste se analytičky

Rozhovor skončil
10. 1. 2017
Ptá se: Daniel

Dobrý den, mám v eurech poměrně značnou část úspor a po delší době zvažuji jejich prodej, tedy výměnu na koruny. Doporučila by jste mi ještě nějakou dobu vyčkat, nebo je ideální doba na prodej eura?
Děkuji Daniel

Odpovídá: Daniela Milučká

Přeji hezké dopoledne a děkuji za první dotaz. Řekla bych, že doporučení ohledně prodeje eur závisí do značné míry také na tom, jestli rád riskujete. Do konce března ČNB garantuje kurz EUR/CZK 27,0 a výš. Duben je tedy teoreticky první možný termín, kdy by ČNB mohla opustit kurzový závazek. My očekáváme, že letos ČNB kurzový závazek opustí, pravděpodobně v druhé polovině roku. Po prvotním šoku z ukončení kurzového režimu očekáváme, že koruna bude posilovat. Je tady možnost, že by koruna mohla v první reakci krátkodobě oslabit, ale čekat na tenhle moment by bylo podle mě rizikové.

10. 1. 2017
Ptá se: Pavel

Osobně jsem názoru že euro levnější nebude. Když se podívám na měny států mimo EU, mimo komunistických, tak jejich hodnota vůči euru stoupá. To naznačuje jenom to že koruna s eurem jdou do ,, háje´´. Co na to říkáte vy ? Děkuji Pavel

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, to, jakým směrem se koruna pohne po opuštění kurzového závazku, je pořád velice nejistá věc. Myslím, že v této otázce by bylo dobré rozlišovat to, jaká bude prvotní reakce po opuštění závazku a nějaký střednědobý vývoj. U té první reakce lze čekat, že volatilita na koruně se značně zvýší a koruna může krátkodobě oslabit nad EUR/CZK 27. Co se ale týče toho střednědobého výhledu, tak současný pozitivní vývoj české ekonomiky nahrává spíš tomu, že by se koruna měla ubrat směrem k silnějším hodnotám. Jak jsem dříve zmiňovala, my čekáme ukončení kurzového závazku v druhé polovině roku a ke konci letošního roku EUR/CZK kolem 25,90.

10. 1. 2017
Ptá se: Miloslav Burda

Kdy eventuelně vyměnit eura na koruny a nebo nechat tak?Děkuji

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, myslím, že na podobný komentář jsem odpovídala již dříve.

10. 1. 2017
Ptá se: Vít

Dobrý den,
kdy bude konečně euro za 23,-Kč?

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, i když po opuštění kurzového závazku ČNB očekáváme posílení koruny, myslím, že hodnota eura kolem 23 Kč nejbližší 2 roky pravděpodobně nebude.

10. 1. 2017
Ptá se: Ivan

Dobry den, mohla byste prosim porovnat vyvoj vykonnosti a inflace ekonomik Polska a Madarska, ktere nedevalvovali svoji menu.

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, jak Polsko, tak i Maďarsko byly země, které od roku 2014 pocítily deflaci. Obě země jsou nyní z této deflace (prozatím) venku. Co se týče Polska, tak tam je ekonomický vývoj nyní silně politicky ovlivněn. Polská i maďarská ekonomika letos pravděpodobně porostou tempem kolem 3 %. U české ekonomiky odhadujeme tempo růstu HDP kolem 2,7 %.

10. 1. 2017
Ptá se: Martin

Dobrý den,
v dřívější analýze jsem zaznamenal, že po ukončení intervencí by se mohl kurz k € krátkodobě zvýšit a následně až oslabit na tržní hodnotu. Myslíte se že je to reálné a pokud ano, tak proč a jak dlouho by toto se zvýšeným kurzem období mohlo trvat ?
Děkuji a přeji hezký den.

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, vidím, že dotazy ohledně toho, jak se bude vyvíjet kurz EUR/CZK po opuštění kurzového závazku ČNB, se tady dnes opravdu hromadí. Jak jsem zmiňovala dříve, prvotní reakce kurzu koruny po ukončení kurzového režimu je těžko předvídatelná a je tady mnoho faktorů, které hrají relevantní roli. Oslabení koruny nad EUR/CZK 27,0 je možné, ale viděla bych ho spíš jako krátkodobý efekt. Ve výsledku čekáme, že koruna bude vůči euru posilovat.

10. 1. 2017
Ptá se: Grepl Jan

Dobrý den.
Mám nějaké volné úspory v českých korunách. Nebylo by lepší uvažovat za současné situace o nákupu investičního zlata?

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, řekla bych, že u zlata je to nyní trochu komplikovanější. Na jedné straně zlato bylo a podle mně vždy bude pro investory jistotou. Nejistota jak politická, tak i ta ekonomická, teď nabírá nevídaných rozměrů, což by mělo hrát ve prospěch vyšších cen zlata. Jenomže politika nového amerického prezidenta bude pravděpodobně proinflační a fiskálně expanzivní, což může tlačit na americkou centrální banku, aby rychleji zvyšovala úrokové sazby. S tím roste riziko na rychlejší růst výnosů amerických dluhopisů, což bude vytvářet tlaky na pokles ceny zlata. My očekáváme, že cena zlata bude letos klesat blíže k 1050 EUR za trojskou unci.

10. 1. 2017
Ptá se: Vojtěch

ČNB občas informuje, že intervence skončí ve 2. nebo 3. čtvrtletí tohoto roku. Jaký kurz Kč / € odhadujete po této intervenci? Děkuji.

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, čekáme, že ČNB rozhodne ukončit kurzový režim v druhé polovině letošního roku. Ještě ve třetím čtvrtletí očekáváme (v průměru) kurz EUR/CZK 27,0 a ve čtvrtém čtvrtletí posílení směrem k EUR/CZK 25,9.

10. 1. 2017
Ptá se: Petr

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, mám úspory v USD, myslíte si, že je ted vhodná doba je změnit na CZK, jak se podle Vás bude vyvíjet kurz dolaru ke koruně?

Děkuji za odpověd

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, u měnového páru EUR/USD vidíme ještě prostor pro zisky dolaru. V polovině roku odhadujeme eurodolar poblíž EUR/USD 1,02. Koruna vůči dolaru se tedy letos bude dostane nad 26tku (v polovině roku odhadujem kurz kolem USD/CZK 26,50). Po opuštění kurzového závazku ČNB se koruna vůči dolaru bude pohybovat pravděpodobně pod 25tkou.

10. 1. 2017
Ptá se: Pavel

Dobrý en.

Existuje i scénář, že by ČNB pokračovala v intervenci i v druhé polovině roku a co by k tomu ČNB eventuálně vedlo. Děkuji

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, my v naší základní prognóze počítame s tím, že ČNB přistoupí k ukončení kurzového závazku v druhé polovině roku. Bankovní rada ČNB doposud avizuje, že toto ukončení vidí jako pravděpodobné v polovině roku 2017. Rychlejší než očekáváný růst inflace přiživuje spekulace, že by ke konci závazku mohlo dojít již ve druhém čtvrtletí. Existuje ale i scénář, že by kurzový režim mohl být prodloužen až do roku 2018. Jedním takovým scénářem by například bylo, že by eurozóna byla zasáhnutá nepříznivým vývojem. Klesly by zahraniční zakázky, zpomalil by se růst průmyslu i zahraničního obchodu v ČR. Inflace by se dostala pod toleranční pásmo ČNB a ČNB by byla nucena prodloužit kurzový závazek.

10. 1. 2017
Ptá se: Tomáš

Dobrý den,
Několikrát se říkalo že ČNB chce zabránit aby se na zrušení intervencí přiživili spekulanti. Znamená to že může od nich opouštět postupně a neuvidíme žádný velký skok v kurzu?

Odpovídá: Daniela Milučká

Dobrý den, jakou strategii ČNB při opouštění kurzového závazku zvolí, se můžeme jen domnívat. ČNB ale opakovaně říká, že i když ukončí kurzový režim, zůstane aktivní na devizovém a případné velké výkyvy na koruně, které po opuštění závazku mohou nastat, bude korigovat intervencemi.

 

Právě se děje

Další zprávy