Ceny ropy dál rostou, z lednového minima zdražila už o třetinu

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2016 17:23
Minulý týden zdražila ropa o zhruba deset procent a z minim z konce ledna posílila už o více než třetinu. K růstu cen výrazně přispívá snaha některých velkých producentů o spolupráci na omezení těžby.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK/AP

Londýn - Světové ceny ropy zahájily týden dalším vzestupem a severomořská ropa Brent se odpoledne dostala poprvé za tři měsíce na 40 dolarů za barel. Po týdnech postupného oživování ropného trhu ze 12letých minim se mezi investory stále více prosazuje očekávání dalšího vzestupu cen.

Cena Brentu krátce před 17. hodinou středoevropského času posílila o tři procenta na 39,90 dolaru za barel a předtím vystoupila poprvé od počátku prosince na 40 dolarů. Americká lehká ropa WTI zpevnila rovněž o tři procenta nad 37 dolarů.

Minulý týden získaly ceny ropy zhruba deset procent a z minim z konce ledna posílily už o více než třetinu. Trh podporují vyhlídky na snižování přebytku nabídky, zejména v podobě omezování těžby.

Těžba ropy ve Spojených státech klesla šestý týden za sebou. Páteční údaje ukázaly, že ropné společnosti snížily počet využívaných vrtných souprav v USA 11. týden po sobě a tento ukazatel klesl na minimum od konce roku 2009.

Odpoledne vzestup cen zrychlil po zprávě o zmírnění růstu zásob v oklahomském překladišti Cushing. Z něj se dodává ropa pro vypořádání burzovních termínových kontraktů na WTI.

Na trhu se po týdnech oživováni z minim prosazuje předpoklad, že trend cenového poklesu, v němž ropa od poloviny roku 2014 ztratila dvě třetiny hodnoty, je u konce. Sázky na růst cen ropy Brent dosáhly v posledním únorovém týdnu rekordního objemu, uvedl provozovatel londýnské ropné burzy InterContinental Exchange.

K oživení cen výrazně přispívá snaha některých velkých producentů o spolupráci na omezení těžby. V polovině února se Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar předběžně dohodly na zmrazení těžby na lednových úrovních, podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pátek uvedl, že bývalé sovětské republiky Ázerbájdžán a Kazachstán se připojí k rozhovorům s OPEC o stabilizaci trhu s ropou. Ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR o víkendu sdělila, že návrh na zmrazení objemu těžby podporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy