Benzin dál prudce zdražuje, ceny nafty rostou pomaleji. Zlevnění se čeká až v červnu

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
16. 5. 2022 17:29
Ceny pohonných hmot stoupají už čtvrtý týden v řadě. Podle dat společnosti CCS dosáhla cena benzinu koncem týdne průměrných 44,35 koruny, což je o 53 haléřů víc než předchozí týden. U nafty je navýšení nižší, zdražila o 20 haléřů na 46,34 koruny. Analytici předpokládají, že ceny budou stoupat dál. K lehkému snížení by mohlo dojít až v červnu, kdy se o 1,5 koruny sníží spotřební daň.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Nejvyšší čísla na cenových totemech mohou vidět řidiči v Praze, benzin je o víkendu vyšel průměrně na 44,92 koruny. V hlavním městě byla nejdražší i nafta, cena stoupla o dvacetník na 46,88 koruny.

Benzin s nejnižší cenovkou se dal koupit v krajích Královehradeckém a Zlínském, kde řidiči zaplatili průměrně 44,01 koruny. V Jihočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji se nafta držela pod hranicí 46 korun. Nejlevnější byla na jihu Čech, a to za 45,86 koruny. 

Za zdražováním je zejména pokračující nejistota na trhu s ropou. "Sice nové rekordy momentálně neláme, ale v korunovém vyjádření míří ropa stále trendově nahoru, což se se zpožděním promítá i do cen pohonných hmot," vysvětluje Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance. Upozorňuje tak na změny kurzu koruny vůči dolaru, které pohonné hmoty v tuzemsku prodražují více než jinde.

Vedle cen ropy se na zvyšování cen pohonných hmot podle analytika serveru Zainvestuj.to Petra Pelce podílejí i marže čerpacích stanic a rafinérií. "Čerpací stanice na českém trhu začaly hned v březnu aplikovat rizikovou marži, která měla být jakýmsi ochranným polštářem proti riziku nepředvídatelného vývoje na trhu s ropou a funkčnosti dodavatelské struktury v rámci Evropy," uvádí Pelc. 

Stát tyto marže kontroluje, ale podle Pelce nemají kontroly žádný podstatný efekt. "Sledovaná marže u nafty a benzinu od začátku kontroly sice mírně poklesla, ale zásadní posun nenastal," popisuje Pelc.

Podle ministerstva financí marže prodejců pohonných hmot klesají výrazně. V dubnu se snížily oproti březnu o 65 haléřů u litru nafty a o 59 haléřů u litru benzinu. Stále jsou ale oproti loňsku vyšší, u benzinu o 1,19 koruny, u nafty o 83 haléřů. "Ministerstvo je v případě neuspokojivého vývoje kontroly připraveno zavést cenovou regulaci na úrovni čerpacích stanic i distributorů," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss minulý týden.

Ceny by mohly lehce klesnout v červnu

Pokles cen podle Vlka přijde nejdříve v červnu, a to díky snížení spotřební daně z nafty a benzinu o 1,5 koruny. "Nedá se však automaticky říct, že v červnu bude benzin či nafta levnější o tuto částku. Mezitím totiž bude stále působit dražší surovina a také marže mohou změny cen tlumit," popisuje Vlk. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot.

Kdy dojde k trvalejšímu snížení cen benzinu a nafty, se podle Vlka těžko odhaduje. Podle něj bude spojené s poklesem ceny ropy na trhu nebo s oslabením kurzu dolaru.

Určitou nadějí pro pokles cen na domácím trhu by podle analytika Pelce mohlo být hypotetické ukončení válečného konfliktu na Ukrajině nebo jakákoliv ekonomická dohoda evropských zemí s Ruskem. "Ta je ale v současné době z morálního pohledu nepravděpodobná," dodává Pelc.

 

Právě se děje

Další zprávy