Ceny padly o tři procenta. Řecko hlásí rekordní deflaci

Lukáš Drštička
9. 12. 2013 12:24
Spotřebitelské ceny tlačí dolů hospodářská recese a klesající mzdy.
Řecká drachma
Řecká drachma | Foto: Reuters

Atény - Krizí zmítané Řecko v listopadu zaznamenalo rekordní deflaci. Spotřebitelské ceny se meziročně propadly o 2,9 procenta, tedy nejprudším tempem od začátku sledování těchto údajů v šedesátých letech minulého století. Vyplývá to podle agentury Reuters z pondělní zprávy řeckého statistického úřadu.

Spotřebitelské ceny tlačí dolů hospodářská recese a klesající mzdy. Statistický úřad nyní potvrdil, že řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o tři procenta. Propad nicméně zpomalil z 3,7 procenta v předchozích třech měsících.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

Řecká vláda a mezinárodní věřitelé předpokládají, že hrubý domácí produkt Řecka se v celém letošním roce sníží o čtyři procenta. Ekonomika by tak měla klesnout již šestým rokem za sebou, v příštím roce by se však měla vrátit k růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy