Ceny v Česku nerostou. Inflaci táhnou dolů levnější pohonné hmoty i potraviny

Ekonomika Radek Bednařík, Ekonomika
Aktualizováno 9. 11. 2015 9:53
Meziroční inflace dosáhla v říjnu jen 0,2 procenta, a byla tak o 0,2 procentního bodu nižší než v září. V dalších měsících se má vývoj inflace začít pomalu obracet. Roli začne hrát i nízká srovnávací základna.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: František Vlček/Economia

Praha - Růst cen v říjnu zpomalil. Spotřebitelské ceny oproti stejnému měsíci předchozího roku vzrostly o dvě desetiny procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali inflaci ve dvojnásobné výši. Ve srovnání se zářím letošního roku pak ceny zůstaly stejné. Ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu.

"Hlavní viníci nízké inflace jsou stále stejní. Potraviny a ropa. Ceny potravin klesly o téměř procento a pohonné hmoty o více jak 17 procent," shrnuje Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Ceny pohonných hmot v říjnu propadly v meziročním srovnání o více než 17 procent. To bylo více než v září, kdy meziročně ceny těchto surovin klesly o zhruba 15 procent.

Průměrná cena benzinu Natural 95 tak minulý měsíc činila 30,5 koruny za litr. To bylo nejméně od února letošního roku. V říjnu zlevnily také některé potraviny - nejvíce mléko (-15,6 procenta) a sýry (-12,9 procenta).

Mezi potravinami dál zlevňoval chleba, drůbež, vejce, mléko, sýry, jogurty a máslo. Vliv mělo i zpomalení růstu cen ovoce, uvedli statistici.

Naopak nejvíce zdražovaly - opět již tradičně - tabákové výrobky. Jejich cena oproti říjnu roku 2014 stoupla o osm procent. Nicméně růst se zpomalil, protože v září jejich cena vzrostla o 8,5 procenta.

"Předpokládáme, že v dalších měsících se vývoj inflace začne pomalu obracet. Vyčerpá se postupně pozitivní efekt levných pohonných hmot a svoji roli začne hrát i nízká srovnávací základna. Do inflace na začátku roku znovu promluví vyšší spotřební daně u cigaret a nakonec z ní konečně 'vypadne' vliv zrušených poplatků u doktora," říká k dalšímu vývoji Petr Dufek, analytik ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy