Zdražování bytů může brzy skončit. Daňová změna a omezení hypoték zastaví realitní horečku

Adam Váchal Adam Váchal
1. 11. 2016 11:06
Rekordní zájem o nemovitosti může skončit kvůli změně v dani z nabytí a kvůli omezení dostupnosti hypoték. Odborníci očekávají v brzké době stagnaci či dokonce pokles cen bytů a domů. Zásadní vliv na další vývoj cen mohou mít investiční byty. Hrozí, že je časem nebude komu pronajmout.
ČNB chce, aby lidé měli na vlastní bydlení alespoň částečně našetřeno. (Ilustrační foto).
ČNB chce, aby lidé měli na vlastní bydlení alespoň částečně našetřeno. (Ilustrační foto). | Foto: Thinkstock

Praha – Prudký růst trhu s nemovitostmi se může v brzké době zastavit. Letošní rok pravděpodobně překoná rekord v množství prodaných bytů i počtu poskytnutých hypoték, ale už v roce 2017 může přijít útlum. Vyplývá to z analýzy ČSOB, která vznikla v rámci Indexu očekávání firem.

Konec realitní horečky mohou vyvolat změny v některých zákonech ve spojení s plánovanými kroky České národní banky, která ještě více omezí dostupnost hypoték.

Už od 1. listopadu si lidé musí k nákladům na koupi bytu či domu připočíst daň z nabytí nemovitostí. Podle novely zákona ji už neplatí v zásadě prodávající, ale hradí ji kupující. Podle makléřů se vzhledem k rekordní poptávce po bytech nedá očekávat, že by prodávající o zmíněnou daň nemovitost zlevňovali.

Dostupnost hypoték klesne

Česká národní banka (ČNB) také chce po bankách, aby hypotéky ve výši 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti nepřesahovaly v každém čtvrtletí 15 procent uzavřených úvěrů. „Tato interní bankovní selekce klientů s nižšími úsporami může nákup nové nemovitosti zdražit, pokud budou kupující řešit část nákladů dalšími úvěry,“ uvádí analýza ČSOB.

Současný realitní boom nyní stojí v první řadě právě na levných hypotékách. Podle společnosti Maxima Reality využívá hypoteční úvěr k nákupu nemovitosti zhruba 65 procent klientů, v případě AAAByty.cz si nemovitost přes hypotéku pořizuje dokonce až 95 procent lidí. V loňském, zatím rekordním roce poskytly banky přes 100 tisíc úvěrů za více než 190 miliard korun. Za první tři čtvrtletí letošního roku to bylo zatím 82 tisíc úvěrů za 160 miliard.

Ceny nemovitostí jsou už nyní nejvýše od předkrizového roku 2007. „Razantní zvýšení cen nemovitostí reaguje na nízké úrokové sazby a celkově růst ekonomiky. Banky jsou centrálami tlačeny poskytovat financování a tím vytváří prostředí se silnou poptávkou, která tlačí cenu výše,“ říká Radek Procházka, vedoucí partner poradenské společnosti Prochazka & Partners.

Ceny se tak podle řady odborníků blíží svému vrcholu. Například Asociace realitních kanceláří ČR očekává, že se růst zastaví. Jiří Macháč z Realitní komory předpokládá pokles cen a společnost AAAbyty.cz dokonce varuje, že se Česko může ocitnout v realitní krizi. Klíčovou roli v tomto ohledu má hrát především další vývoj úrokových sazeb hypoték, které jsou nyní na rekordním minimu – v září to bylo v průměru 1,82 procenta. Vliv na ně mohou mít právě chystaná opatření ČNB.

Klíčová role investičních bytů

Vedle nízkých úrokových sazeb dosud tlačí ceny nemovitostí nahoru především nedostatek bytů v nabídce a současně rekordní množství zájemců o koupi. Nepolevující zájem ze strany kupců je nyní z velké míry dán vysokou poptávkou po investičních bytech, které lidé kupují, aby je následně pronajímali a vydělávali na nich. Developeři letos očekávají, že zhruba každý čtvrtý byt prodají právě za tímto účelem.

Podle analytiků mohou hrát investiční byty do budoucna zásadní roli v dalším vývoji cen nemovitostí. Zatímco o byty na prodej je stále větší nouze, na nájemním trhu naopak začínají realitní makléři zaznamenávat převis nabídky nad poptávkou.

To může do budoucna znamenat problém pro pronajímatele, kteří se mohou potýkat se sílícím tlakem, aby slevili z nájmu. Situaci jim pak může ještě zkomplikovat případný růst úrokových sazeb hypoték.

„Tato kombinace může vrhnout na trh zpět do prodeje stovky bytů kupovaných za účelem investice, která se nájmem sama zaplatí,“ vysvětluje obchodní ředitel realitní a investiční skupiny Sting Michal Kresta.

Takový scénář by měl podle analytiků okamžitý vliv na další vývoj cen nemovitostí. V lepším případě by způsobil stagnaci růstu, v horším by pak mohl dočasně vyvolat i jejich pokles. Ten by však byl podle realitních odborníků pouze dočasný. Z dlouhodobého horizontu cena nemovitostí nadále poroste.

 

Právě se děje

Další zprávy