Ceny na čerpacích stanicích opět mění směr. Nafta podražila přes dvě koruny

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
30. 8. 2022 10:49
Ceny pohonných hmot v posledním týdnu znovu obrátily směr. Benzin zdražil v průměru o 15 haléřů, nafta ovšem o 2,2 koruny. Litr Naturalu 95 se tak v neděli prodával za 40,45 koruny, nafta vyšla na 44,53 koruny za litr. Podle analytiků bude nafta v nejbližším týdnu dále zdražovat, i když "jen" o desítky haléřů. V delším horizontu ovšem experti zásadní výkyvy nepředpokládají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: René Volfík/Economia

Cena nafty v posledním týdnu vzrostla o koruny za litr, ukazují aktuální data společnosti CCS. Důvodem je podle analytika Finlord Borise Tomčiaka výrazné zvýšení cen na velkoobchodním trhu v celé Evropě.

Nejdráže se nafta o víkendu prodávala v Praze, a to za 45,54 korun za litr, o korunu výš nad republikovým průměrem. Naopak nejlevněji ji mohli řidiči nakoupit v Královehradeckém kraji, kde vyšla na rovných 44 korun. Podobně nízko se pohybovaly ceny také v Ústeckém a Jihočeském kraji.

Přestože cena benzinu v posledních týdnech výrazně klesala, v uplynulých dnech se situace na trhu znovu obrátila. V Praze tak vyšel litr na na 41,32 koruny, nejlevnější benzin se pak prodával v Karlovarském kraji - a to za 39,79 koruny.

Pod 40 korunami se dal koupit benzin i v Jihočeském, Královehradeckém, Ústeckém a Zlínském kraji.

Ceny pohonných hmot klesaly z rekordních úrovní už od začátku července. Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance, ovšem v následujících týdnech neočekává žádné zásadní výkyvy, a to ani jedním směrem.

Další velké zlevňování vylučuje i Tomčiak. Na trhu s ropou a ropnými palivy podle něj totiž stále chybí dostatek nabídky. Zájem o komoditu - který zpravidla cenu zvedá - tedy převažuje. 

V loňském roce se na konci léta tankovala nafta průměrně za 31,63 koruny za litr, Natural 95 vyšel na 33,80 korun. Aktuální ceny se tedy ještě velmi liší od těch před rokem. Zda a pokud ano, tak kdy, se k těmto hodnotám ceny pohonných hmot vrátí, není jasné. 

 

Právě se děje

Další zprávy