Velký přehled růstu cen elektřiny u jednotlivých dodavatelů. Kdo si připlatí nejvíce?

Petr Lukáč Jiří Kropáček Petr Lukáč, Jiří Kropáček
7. 12. 2018 6:43
Od prvního ledna 2019 si za elektřinu připlatí prakticky všichni zákazníci v Česku. On-line deník Aktuálně.cz připravil praktický přehled zvýšení cen proudu u všech největších dodavatelů. Srovnává platby za elektřinu u dvou nejtypičtějších tarifů pro domácnosti k 1. lednu 2018 a 1. lednu 2019 na distribučním území středních Čech.

načítám grafiku

Ceny elektřiny během letošního roku vyletěly nahoru o více než polovinu a už od září se stabilně drží nad padesáti eury za megawatthodinu. Za poslední dva roky je ten rozdíl dokonce více než dvojnásobný. K tomu se přidalo cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, které navyšuje o jednotky procent platby za distribuci. 

Někteří dodavatelé zdražovali dodávky kvůli vývoji na trzích už na počátku letošního roku, drtivá většina k tomuto kroku potom přistoupila během léta. Většina zákazníků si připlatí zhruba o deset procent víc, než platili doposud. To u těch menších spotřebitelů znamená stovky korun ročně, u těch větších nižší jednotky tisíc.

Zafixovaní klienti jsou v klidu. Zatím

Lidé, kteří mají cenu elektřiny zafixovanou na několik let dopředu, se po dobu platnosti smlouvy zvyšování cen tolik bát nemusí. Nepříjemné překvapení v podobě skokového zdražení až o desítky procent ale může přijít ve chvíli, kdy jim smlouva skončí a budou muset podepisovat novou.

Někteří dodavatelé, jako například E.ON, budou v letošním roce dokonce zdražovat podruhé. "Přestože cena silové elektřiny na burzách vzrostla meziročně téměř o polovinu, promítneme tento nepříznivý vývoj do konečných cen pro spotřebitele v co nejnižší možné míře, v průměru vzroste výše celkové platby přibližně o devět procent v závislosti na tarifu a spotřebě. Pro více než polovinu klientů půjde o desítky korun měsíčně," říká mluvčí firmy Martina Slavíková.

Podobně postupuje i největší dodavatel, polostátní firma ČEZ. Ten o čtyři procenta navyšoval ceníky už letos v červnu. "Bohužel růst ceny elektřiny na burzách pokračoval a ceny na burze se drží stále vysoko. Proto jsme museli přistoupit k další úpravě," říká mluvčí firmy Roman Gazdík. Firma tak navyšuje ceny o dalších osm procent zákazníkům s nejmenší spotřebou, kteří elektřinu nevyužívají k vytápění ani ohřevu vody.

Od léta ale postupně zdražovaly i další firmy, například Pražská energetika, MND či Centropol. A k růstu cen postupně přistoupili i hráči, kteří se jí dlouhodobě bránili, lidé si připlatí například u největšího alternativního dodavatele, firmy Bohemia Energy. "K úpravě cen u elektřiny jsme přistoupili jako jedni z posledních, a to pouze u malé části našich zákazníků, konkrétně u 18 procent. V průměru se jejich celkový účet zvýšil zhruba o devět procent," říká mluvčí firmy Hana Novotná.

To samé platí i o Pražské plynárenské. "Předpokládáme určité zvýšení cen elektřiny pro část zákazníků, kteří využívají některé starší cenové produkty. Konkrétní zvýšení ceny pro tuto poměrně malou skupinu našich zákazníků je aktuálně předmětem jednání a nemám jej tedy ještě k dispozici," říká za firmu Miroslav Vránek.

  • Pro lepší přehled Aktuálně.cz připravilo tabulku, ve které srovnáváme platby za elektřinu u dvou nejtypičtějších tarifů pro domácnosti k 1. lednu 2018 a 1. lednu 2019 na distribučním území středních Čech. K výpočtu byla použita kalkulačka na stránce TZB-info.cz. 
  • Aktuálně.cz se pokusilo u každého dodavatele vždy vybrat nejběžnější kontrakt bez fixace. Pokud se během roku názvy či produktové řady změnily nebo pokud byly nabídky příliš odlišné, našlo Aktuálně.cz nejpodobnější alternativu.
  • V případě domácnosti s malou spotřebou jsme ve výpočtu použili tarif D02d na distribučním území ČEZ a spotřebu 2200 kWh. V případě domácnosti se střední spotřebou pak tarif D25d na distribučním území ČEZ a spotřebu 2200 kWh ve vysokém a 2500 kWh v nízkém tarifu. Ve všech případech se jedná o kompletní roční cenu za elektřinu i distribuci.
 

Právě se děje

Další zprávy