Dřevo je nejdražší za dvacet let. Na trhu chybí hlavně to levné z Ruska a Běloruska

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
23. 5. 2022 6:19
Válka na Ukrajině prudce zdražila většinu komodit, dřevo nevyjímaje. Jeho cena se dokonce vyšplhala nejvýše za posledních dvacet let. Ceny sice rostly už v uplynulých dvou letech, obvykle se ale měnily po čtvrtletích, teď stoupají i rychleji. Současnou krizi podle odborníků částečně zapříčinila právě ruská agrese, která ochromila dovoz dřeva z Ruska a Běloruska. Problémy už hlásí i truhláři.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"Ceny dřeva meziročně stoupají o desítky procent a vzhledem k aktuálnímu růstu energií se zatím nedá pokles očekávat," popsala pro Aktuálně.cz mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová. Zdražování se týká kulatiny, dřeva i palivového dříví.

"Například sortiment vlákniny, tedy dříví horší kvality určené pro výrobu papíru, obalových materiálů a dřevotřískových desek, stál před dvěma lety cca 250 korun za metr krychlový. Dnes tento sortiment vyjde na více než 1100 korun za metr krychlový, cena se tedy zvýšila téměř pětinásobně," doplnil Jouklovou lesní poradce a hospodář Aleš Erber.

Předseda Sdružení vlastníků soukromých, obecních a církevních lesů v ČR (SVOL) Jiří Svoboda minulý měsíc uvedl, že se ceny dřeva v tuzemsku pohybují nejvýše za poslední dvě desetiletí. Obvykle se měnily po čtvrtletích, teď stoupají i rychleji.

Například cena smrkové pilařské kulatiny v nejvyšší kvalitě se nyní na odvozním místě pohybuje okolo 3300 korun za metr krychlový. "Což je cena, která tady dlouho nebyla," řekl Svoboda.

Za rostoucími cenami stojí vícero faktorů. V případě zdražování vlákniny je podle Erbera na vině vysoká poptávka po energetickém využití dřeva - tedy spalování. Zmiňuje také skutečnost, že vlákniny ubývá v návaznosti na pokles těžby.

U kulatiny pak hraje roli celosvětová poptávka a také omezení dodávek dříví z Ruska, Běloruska a Ukrajiny do Evropské unie. 

"Ne však v tom smyslu, že by Česko bylo závislé na dovozu dřeva z Ruska a Běloruska nebo například napadené Ukrajiny. Toto z pohledu cen velmi levné dřevo však chybí na trzích v Polsku nebo v severských zemích a zvýšená poptávka zejména velkých dřevozpracovatelů tlačí ceny dřeva nahoru také u nás," vysvětlil místopředseda SVOL Petr Bláha.

V Česku jinak produkce dřeva doposud vždy převyšovala tuzemskou poptávku, což momentálně platí stále. "Až se vypořádáme s kůrovcovou kalamitou, bude se však situace měnit a měli bychom na to myslet už nyní," upozornil Bláha.

Problémy na trhu se dřevem potvrzují i truhláři. Dominik Vyoral, majitel zlínského truhlářství Vyoral interiéry, vidí problém hlavně v nabídce. "Zdražování dřeva je dlouhodobý problém, ale z mého pohledu je problém hlavně v jeho nedostatku - záleží, o jaké jde, ale některého je nedostatek. V tom je teď hlavní kámen úrazu," míní Vyoral.

Majitel truhlářství Euro Urban v Plzeňském kraji Pavel Urban upozornil, že komplikací je teď především zdražování ze dřeva zpracovaného materiálu, jako jsou překližky, dřevotřísky nebo OSB desky. Podle Jouklové je všech typech dřeva vysoká poptávka nejen v Evropě, ale i v Asii a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy