Ceny chat a chalup v Česku stouply až o třetinu. Lidé si na ně dokonce berou hypotéky

Ekonomika Ekonomika
23. 6. 2020 12:07
V Česku dál stoupá počet zájemců o koupi chat či chalup. Ceny se nejvíce zvýšily na Vysočině, v Plzeňském kraji, ale i v Praze. V hlavním městě je však nárůst cen spojen především s malou nabídkou rekreačních nemovitostí, uvádí realitní server Sreality. Kvůli růstu cen lidé zkouší financovat nákup hypotékami, banky však pokryjí maximálně 70 procent ceny a ne každou chatu navíc přijmou do zástavy.
O chaty a chalupy je letos větší zájem i kvůli omezení cestování do zahraničí. Ilustrační foto.
O chaty a chalupy je letos větší zájem i kvůli omezení cestování do zahraničí. Ilustrační foto. | Foto: Sreality.cz

V průměru zhlédlo každý inzerát v kategorii chaty a chalupy na Sreality.cz celkově třikrát více zájemců za den než loni, a inzerenti tak dostali čtyřikrát více odpovědí přepočtených na jeden inzerát a den než v loňském roce. Mezi nejhledanější nemovitosti určené k rekreaci patří ty v Praze, Středočeském a Libereckém kraji.

V meziročním srovnání je po chatách a chalupách výrazně větší poptávka. "Na našem portále jsme zaznamenali významný nárůst zájmu o nabídky v této kategorii. Oproti loňskému květnu vyhledávalo přímo chaty a chalupy celkově o 47 % uživatelů více," říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, za větším zájmem stojí i důsledky koronavirové epidemie. "Většina lidí bude letos trávit dovolenou v Česku a ti, kdo mají volné finanční prostředky, se poohlížejí po vlastním objektu k rekreaci," uvádí Kořínková.

Nabídka je ale v meziročním srovnání nižší. "V květnu 2019 se na webu Sreality.cz objevilo přes 3500 nabídek na prodej chat a chalup v celém Česku. V letošním roce ve stejném měsíci počet nabídek zhruba o čtvrtinu klesl," uvádí Smutná. Menší nabídka pak podle ní žene ceny nahoru.

Nemovitosti se v drtivé většině případů nabízejí v dobrém stavu a lze je tedy hned bez dalších větších úprav začít využívat. "Právě u těchto nabídek jsme se podívali na jejich ceny za m2 a porovnali je. Mediánová cena stoupla až o 30 procent na Vysočině a v Plzeňském kraji, v Praze dokonce o 41 procent, což je dáno i stabilně nejnižší nabídkou tohoto typu nemovitostí v hlavním městě," dodává Smutná.

Banka pokryje maximálně 70 procent ceny nemovitosti

Vysoké ceny často nutí zájemce o rekreační nemovitost k hypotečnímu úvěru, avšak ne každou chatu či chalupu přijme banka do zástavy. Na hypotéku musí zájemce i v případě pořízení chaty či chalupy nabídnout bance do zástavy vhodnou nemovitost.

"Aby mohla rekreační nemovitost sloužit jako zástava, musí být splněno několik podmínek. V první řadě musí mít kupovaný objekt přidělené evidenční nebo popisné číslo. Chaty mají obvykle pouze evidenční číslo. Chalupy, což jsou venkovská stavení, mají přiděleno číslo popisné," vysvětluje hypoteční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Na rekreační nemovitost musí zájemce vynaložit také značné množství vlastních prostředků. 

"Tuzemské banky v případě financování rekreačních nemovitostí obvykle poskytují hypotéky maximálně do výše 70 procent jejich odhadované hodnoty. U chat a chalup ve výborném technickém stavu ve vyhledávaných lokalitách se můžete dostat i na 80 procent. Stejně jako u hypotéky na pořízení vlastního bydlení si v případě rekreačních nemovitostí můžete sami vybrat dobu splatnosti a fixace úrokové sazby," uzavírá Veronika Hegrová.

Podle realitních makléřů si chaty a chalupy v Česku pořizují nejčastěji rodiny s dětmi a starší generace, která plánuje prožít důchod mimo město. V posledních letech také roste poptávka po chatách a chalupách od lidí, kteří nechtějí nebo si nemohou dovolit drahé bydlení ve městech. Řada z těchto zájemců o vlastní rekreační nemovitost uvažuje o využití hypotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy