Ceny české zeleniny klesly kvůli sankcím, na trhu je přetlak

ČTK ČTK
5. 9. 2014 12:05
Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana se musela část úrody zaorat.
Foto: Matej Slávik/Economia

Olomouc/BrnoRuské embargo na dovoz zeleniny ze zemí EU zapříčinilo podle tuzemských zelinářů pokles nákupních cen zeleniny o 30 až 50 procent. Na český trh se podle nich tlačí zelenina, která měla směřovat do Ruska. Zelináři přetlak začali pociťovat i při sklizni.

Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana se musela část úrody zaorat. Zatím jde podle něj o 15 hektarů, číslo se však může zvýšit.

"Mělo to na nás druhotný dopad. Začalo se sem dovážet zboží ze zemí, které by jej vyvezly do Ruska. Zatím se to týká mrkve, možná i zelí či papriky. Obchodníci reagovali tak, že je to nejlepší příležitost snížit ceny. Nákupní ceny zeleniny poklesly o 30 až 50 procent," řekl v Olomouci předseda Zeman.

Cenová politika podle něj místy nepokryje náklady, které pěstitelé se zeleninou mají. "Určitá část produkce se bude zaorávat formou likvidace nesklizených porostů. Zatím jde o 15 hektarů, nemohu ale vyloučit, že číslo bude vyšší," doplnil Zeman. Mezi plodiny, o které není zájem, podle něj patří například květák, zelí či okurky.

Hůř na tom budou ovocnáři

Na stamiliony korun odhadují ztráty také ovocnáři, kteří se rovněž potýkají s dovozem nadbytečných plodin, jde především o jablka z Polska. Nadbytek lze už nyní podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka na trhu pocítit. "Zpracovatelé jsou si vědomi, že je dostatek surovin. Ceny spadly o dvě třetiny," řekl Ludvík.

Na pultech je podle něj nyní hodně jablek z loňské sklizně. "Poláci se zbavují zásob," doplnil šéf ovocnářů. Domnívá se, že současná situace bude mít na ovocnáře větší dopad než na zelináře. "Jablka dnes máme na stromech, nemůžeme zastavit náklady, čeká nás sklizeň. Nejsme schopni regulovat nabídku," doplnil šéf ovocnářů.

Dopadů sankcí se obávají také firmy z jižní Moravy. "Nás to postihne druhotně, protože osm set tisíc tun jablek z Polska, které se do Ruska vyvážely, bude nyní hledat uplatnění jinde," řekl ředitel společnosti POMONA Těšetice Ivo Pokorný. Český trh není soběstačný, levné dovozy z Polska budou mít dopad na pokles cen. Podle Pokorného budou hledat uplatnění jinde také ovocnáři z Itálie a jiných zemí.

Firmy přijdou až o 1,42 miliardy

Z potravinářských firem se nepřímo dotkly sankce například firmy Racio, která se uchytila na ruském trhu loni. Místo očekávaného růstu však politická situace obchod utlumila. "Náš distributor byl závislý na importu z Evropské unie. Většinu položek, které vozil do Ruska, jsou na seznamu zakázaných potravin. Proto teď hledá východisko ze situace a na rozvíjení spolupráce s námi nemá prostor," sdělila pracovnice marketingu Dagmar Mikulicová.

Veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí zakázala Moskva začátkem srpna. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Podle materiálu vládní pracovní skupiny k sankcím zveřejněným na konci srpna tuzemští ovocnáři a zelináři přijdou v souvislosti s ruskými sankcemi na dovoz potravin a následným propadem cen na trhu na tržbách z letošní sklizně o 590 milionů až 1,42 miliardy korun. Propad cen se podle dokumentu dotkne zhruba 900 pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

 

Právě se děje

Další zprávy