Ceny bytů v Česku dál prudce rostou, nejvíce zdražují paneláky. Projděte si novou mapu

Ekonomika Martina Marečková, Ekonomika
22. 9. 2017 14:21
Index poradenské společnosti Deloitte vychází z kupních smluv evidovaných v katastrech nemovitostí.
Průměrné ceny a čtvrtletní změna. (klikněte pro úplné zobrazení)
Průměrné ceny a čtvrtletní změna. (klikněte pro úplné zobrazení) | Foto: Deloitte ČR

Praha - Průměrná prodejní cena bytů v Praze a v krajských městech ČR stoupla v letošním druhém čtvrtletí o více než desetinu (10,7 procenta) oproti stejnému období loňského roku. Dosáhla 49 800 korun za metr čtvereční. Ukazuje to Real Index poradenské společnosti Deloitte, jenž vychází z kupních smluv evidovaných v katastrech nemovitostí.

Kromě krajských měst index sleduje i vývoj cen bytů ve čtyřech vybraných městech Středočeského kraje. Neukazuje ale ceny bytů v menších městech - při jejich započtení by tak průměrná cena byla nižší.

Foto: Deloitte ČR

K nepatrnému poklesu cen oproti loňskému roku došlo jen v Karlových Varech. Nejlevnější byty z krajských měst jsou v Ústí nad Labem - 11 800 korun za metr čtvereční.

Meziročně nejvíce zdražily byty v panelácích (o 15 procent) a ve starších cihlových domech (o více než 12 procent). Byty v developerských projektech zdražily o méně než desetinu.

"Paneláky jsou ze všech segmentů trhu nejlevnější - dynamika růstu jejich cen je nejvyšší, protože rostou z nízkého základu a dohání ostatní části rezidenčního trhu," říká Petr Hána, manažer v oddělení nemovitostí ve společnosti Deloitte. Paneláky podle něj také těží z toho, že nabídka bytů na prodej je nedostatečná, hlavně v Praze.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

V Praze, kde se uskutečnilo téměř 65 procent všech prodejů, stoupla průměrná cena bytu na 65 663 korun za metr čtvereční a zůstává tak nejvyšší v Česku. Z městských obvodů zdražily za poslední čtvrtletí nejvíce byty v Praze 8 - na 70 900 korun za metr čtvereční. Meziročně pak nejvíce rostly ceny bytů na Praze 2 - o téměř 24 procent na 84 900 korun.

"Praha 2 je velmi žádaná, ale je to malý trh, kde nevzniká mnoho novostaveb," uvádí Milan Roček, spoluzakladatel portálu CenovaMapa.org. V Praze 2 se obchoduje převážně s byty ve starších, ale kvalitních cihlových domech. Když už se v této části metropole postaví nový bytový dům, ceny jsou v něm vysoké. Například v Rezidenci U Muzea od developera Central Group se některé byty prodávají i za více než 200 tisíc korun za metr čtvereční.

Průměrná cena bytů v developerských projektech - domech, které většinou ještě nejsou postavené - se vyšplhala na 92 600 korun za metr čtvereční. Tato částka odráží průměr z přibližně 4300 bytů v inzerátech developerů.

 

Právě se děje

Další zprávy