Ceny bytů a domů v Česku rostou nejrychleji v celé EU. Situace je varovná, říká analytik

ČTK ČTK
19. 7. 2017 16:18
Meziroční zdražení o 13 procent je nejvyšší v Evropské unii. Vyplývá to z čerstvých údajů Eurostatu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Finep

Praha - Ceny bytů a domů v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 12,8 procenta. Ze zemí Evropské unie to bylo nejvíce. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Více než desetiprocentním tempem se ceny zvedly i v Litvě a Lotyšsku, naopak v Chorvatsku o 0,4 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,5 procenta.

"Situace v Česku je v kontextu EU varovná. Za rizikový vývoj mohou zejména dva klíčové faktory. Prvním jsou až příliš dlouhá stavební řízení, která developerům a dalším podnikatelům ve stavebnictví neumožňují pružně reagovat na současnou zvýšenou poptávku po bydlení," říká k tomu analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Druhým faktorem je podle něj měnová politika ČNB - její měnová intervence z roku 2013 snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů a tím i zvýšila poptávku po nemovitostech. Zároveň se podílela na snížení atraktivity dalších investičních nástrojů, například dluhopisů, což pozornost investorů namířilo také k nemovitostem.

"ČNB tak zejména letos v prvním čtvrtletí uvízla v pasti, jelikož se loni napevno zavázala ukončit režim nejdříve ve druhém kvartále. Korunu tak paradoxně oslabovala i v prvním čtvrtletí, kdy v Česku rostly ceny nemovitostí nejrychleji v EU," doplnil Kovanda.

Růst cen bytů a domů v 1. čtvrtletí 2017 podle Eurostatu:

Země Meziroční změna
Česko 12,8 %
Litva 10,2 %
Lotyšsko 10,1 %
Irsko 8,9 %
Bulharsko 8,8 %
Maďarsko 8,0 %
Portugalsko 7,9 %
Estonsko 7,7 %
Lucembursko 6,8 %
Švédsko 6,6 %
Nizozemsko 6,1 %
Slovinsko 5,9 %
Velká Británie 5,6 %
Belgie 5,4 %
Španělsko 5,3 %
Malta 5,2 %
Německo 5,1 %
Rumunsko 5,1 %
Rakousko 4,8 %
Kypr 4,1 %
Slovensko 3,8 %
Dánsko 3,6 %
Polsko 3,3 %
Francie 3,1 %
Finsko 1,4 %
Itálie -0,1 %
Chorvatsko -0,4 %
Řecko údaje nejsou k dispozici

ČNB ukončila devizové intervence 6. dubna. Vzhledem k vývoji na nemovitostním trhu a v české ekonomice podle Kovandy nelze čekat, že by výrazný růst cen nemovitostí v nejbližších čtvrtletích ustal.

Podle analytika ING Jakuba Seidlera začínají být nerovnováhy na trhu nemovitostí stále významnější, což souvisí s extrémně uvolněnou měnovou politikou centrální banky. "Současná politika nulových sazeb není konzistentní s vývojem domácí ekonomiky. I z toho důvodu se domníváme, že ČNB zvýší sazby po téměř 10 letech už na začátku srpna," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy