Ceny bydlení pandemie zatím nesráží. Zdražování v Česku je šesté nejvyšší v EU

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 7. 2020 11:37
Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zrychlil na 9,5 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst šestý nejvyšší, stejně jako na konci loňského roku. V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se ceny zvedly o 2,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: iStock

"Z nových dat Eurostatu plyne, že i v době probíhající koronavirové krize se český nemovitostní trh nadále přehříval. Tempo zdražování nemovitostí bylo v porovnání s průměrem EU takřka dvojnásobné. Důvodem citelného růstu byla jako po celý loňský rok omezená nabídka, daná zejména pomalou výstavbou nových nemovitostí," uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

V rámci Evropské unie ceny meziročně vzrostly v průměru o 5,5 procenta. Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů v Lucembursku (o 14 procent), následovaly Slovensko (o 13,1 procenta), Estonsko (o 11,5 procenta), Polsko (o 11,3 procenta) a Portugalsko (o 10,3 procenta).

Ceny rostly ve všech zemích s výjimkou Maďarska, kde klesly o 1,2 procenta. "Maďarsko má ovšem za sebou období pětiletého rekordního růstu cen bytů," podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

Raketový růst cen

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v Česku meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Vzhledem k pandemii koronaviru na přelomu prvního a druhého čtvrtletí letošního roku realitní trh zamrznul. To by mělo vést ke snížení tempa růstu cen nemovitostí. V některých zemích Evropské unie můžeme být dokonce svědky poklesu cen. Klíčové bude, jak se podaří nastartovat ekonomiku," doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Meziroční změna cen bytů a domů v 1. čtvrtletí 2020

Země Změna (v procentech)
Lucembursko 14,0
Slovensko 13,1
Estonsko 11,5
Polsko 11,3
Portugalsko 10,3
Česko 9,5
Lotyšsko 9,1
Chorvatsko 9,1
Rumunsko 8,1
Rakousko 7,7
Německo 6,8
Nizozemsko 6,3
Litva 6,2
Malta 5,6
Slovinsko 5,5
Francie 4,9
Bulharsko 4,7
Švédsko 4,5
Belgie 3,6
Španělsko 3,3
Dánsko 3,1
Velká Británie 2,5
Itálie 1,7
Finsko 1,4
Kypr 1,1
Irsko 1,0
Maďarsko -1,2
Řecko -

Zdroj: Eurostat

Podle Dufka budou různá zpoždění v uzavírání obchodů nebo hypoték statistiky ještě nějaký čas zkreslovat, nicméně určité ochlazení trhu je stále pravděpodobné. "Už proto, že ceny jsou naprosto rekordní a atraktivita spekulativních nákupů ze strany cizinců nebo podnikatelských nákupů stimulovaných rozvojem Airbnb je značně zrelativizovaná," dodal Dufek.

Nabídka bytů se ztenčuje

Také podle průzkumu internetového portálu Valuo.cz, který analyzuje data z veřejných nabídek nemovitostí, ceny bytů v Česku dále rostou hlavně kvůli klesající nabídce. Ta podle portálu klesla za poslední dva roky skoro o třetinu.

Foto: Valuo

Data z nabídek bytů na prodej v deseti největších městech Česka ukazují, že koronavirová omezení růst cen nemovitostí nezpomalila.

"Pro porovnání byly použity pouze byty s podlahovou plochou od 60 do 90 metrů čtverečních, které jsou v osobním vlastnictví a ve velmi dobrém stavu nebo po kompletní rekonstrukci. To z toho důvodu, aby na průměrnou cenu měly co nejmenší vliv jiné faktory než lokalita, ve které se nemovitost nachází," upřesňují autoři analýzy.

Ta přitom vychází z nabídkových cen. "Skutečné ceny evidované na katastru nemovitostí jsou až s jistým zpožděním," vysvětluje zakladatel webu Valuo.cz Radek Šitera.

Foto: Valuo

Za poslední rok například vzrostly nabídkové ceny v Ústí nad Labem o pětinu. V porovnání s červnem 2018 to je o polovinu. Požadavky prodávajících se však zvyšují i v dalších městech. Za posledních 12 měsíců je to podle průzkumu v průměru o 13 procent. Za poslední dva roky dokonce téměř o čtvrtinu.

Portál přitom evidoval letos v červnu v kategorii byty, rodinné domy, chaty a chalupy o 18 procent méně nabídek, než tomu bylo v dubnu 2018.

Z analýzy rovněž vyplývá, že v současné době od data zveřejnění bytu na prodej do jeho zmizení z inzertních serverů uplyne v průměru 64 dní.

"Z dat o zhruba 2000 realizovaných obchodech víme, že u bytů, které se nabízely dva až tři měsíce, je šance na slevu 55 procent. Pokud k ní dojde, tak je prodávající v průměru ochoten snížit cenu o necelých sedm procent. Průměrná doba inzerce u bytů se za poslední dva roky stále pohybuje mezi 60 a 75 dny. Není tedy pravděpodobné, že nyní by si kupující vyjednávali lepší podmínky oproti tomu, co je v inzerci, než v předchozích pár letech," dodává Šitera.

 

Právě se děje

Další zprávy