Pod 30 korun už benzin nebude. Ceny ale dál klesnou, pumpy si nyní "dohánějí" marže

Johana Kofroňová Pavla Adamcová Johana Kofroňová, Pavla Adamcová
9. 8. 2022 7:50
Ceny na čerpacích stanicích v Česku dál klesají z rekordních úrovní. Benzin stojí v průměru už 43,18 koruny a na 40 korun by se podle oslovených analytiků mohl dostat na podzim. Zatímco velcí prodejci mají do této ceny ještě daleko, síť Tank ONO, která v tuzemsku drží ceny nejníže, pod tuto hranici slevila už minulý týden.
Ilustrační foto. | Video: Jakub Zuzánek

Benzin podle aktuálních dat společnosti CCS oproti předchozímu týdnu zlevnil v průměru o necelé dvě koruny. U nafty, která stála 44,23 koruny za litr, jde o rozdíl 1,38 koruny.

"Primární důvod, proč můžou čerpací stanice zlevňovat, je pokles nákupních cen z rafinerií. Za tímto poklesem je pak snižování ceny ropy na burze a snižování ceny samotných ropných produktů, které se obchodují na burze v Rotterdamu," vysvětluje spoluzakladatel Tank ONO Jiří Ondra.

Sám odhaduje, že v příštích týdnech čeští řidiči zdražování na čerpacích stanicích neuvidí, přestože situace podle něj zůstává nejistá. "Světové události dokážou velmi rychle měnit ceny ropy a napětí na trzích, což nám ukázala ruská agrese na Ukrajině a předtím také covid," podotýká Ondra.

Ropa nicméně v současnosti zlevňuje. Barel severomořské ropy Brent se momentálně prodává za cenu 95 dolarů. Ještě v červnu přitom cena komodity převyšovala 120 dolarů za barel.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor v tom ovšem vidí "jediný pozitivní efekt z velice špatné situace". Podle něj totiž napětí na ropném trhu přehlušily obavy o ekonomickou výkonnost globální ekonomiky. Čím hůře si ekonomika vede, tím více klesá u lidí poptávka po zboží a službách.

Nadsazené marže

Velké sítě čerpacích stanic v Česku ale zatím výrazněji nezlevnily. Minulý týden ministerstvo financí oznámilo, že průběžné výsledky kontrol prodejců pohonných hmot za červenec ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže na většině velkých pump. Ty přesáhly průměrnou úroveň loňského roku a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni.

"Proto jsme minulý týden iniciovali schůzku s asociacemi petrolejářů a velkými hráči na trhu čerpacích stanic, na které jsme apelovali, aby své marže snížili zpět na akceptovatelnou úroveň," uvedl mluvčí resortu Tomáš Weiss. Kontroly chce provádět ministerstvo do konce září, dokdy platí snížená spotřební daň z pohonných hmot. V případě potřeby je připraveno tyto kontroly prodloužit.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak však vidí problém jinde než u marží čerpacích stanic, které hlídá stát. "Jde o extrémně vysoké marže na velkoobchodním trhu. Čerpací stanice mohou mírně snížit svoji marži na dlouhodobý průměr či pod průměr, ale pokud tak udělají, tak by nastalo zlevnění maximálně o 1,5 koruny za litr," tvrdí analytik s tím, že prodejci nakupují draho a s velkoobchodními maržemi vláda nedokáže dělat nic.

Oproti tomu Ondra z Tank ONO podotýká, že všichni prodejci v Česku dlouhodobě nakupují pohonné hmoty za podobné ceny. "Za důvody vyšší marže jsou jistě vyšší provozní náklady a také jejich dlouhodobá cenová politika. Rozdíl cen mezi naší sítí čerpacích stanic a konkurencí byl vždy v řádu několika korun," uvádí s tím, že oproti konkurenci má Tank ONO například méně zaměstnanců a obecně štíhlejší firemní strukturu.

V posledních měsících byl ale podle Ondry cenový rozdíl mezi Tank ONO a konkurencí nižší. "Předpokládám, že konkurence měla v té době nižší marže, a teď je možné, že potřebuje marže 'dohnat'. Toto je ale moje spekulace," pokračuje.

Redakce Aktuálně.cz oslovila s otázkou nastavení marží provozovatele čerpacích stanic Shell. Společnost se ale k tématu odmítla vyjádřit.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček pro ČTK v pátek uvedl, že pumpy si v červenci vyššími maržemi kompenzovaly červen, kdy se průměrná marže pohybovala pod jednou korunou za litr.

Pod 30 korun se nedostaneme

Ceny paliv sice klesají již několik týdnů za sebou, benzin i nafta ale i tak zůstávají výrazně dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 10,63 koruny na litru méně než nyní, diesel byl levnější dokonce o 13,46 koruny.

Dostat se s cenou benzinu zpět pod 35 korun za litr je sice podle Ondry do budoucna reálné, ale jen krátkodobě. Minulý týden v pořadu DVTV uvedl, že pomoci k tomu může zvýšení světové produkce ropy a právě přicházející recese, která snižuje poptávku.

Podle Gavora klesne cena pohonných hmot v následujících dvou týdnech o desítky haléřů s tím, že pokud nedojde k dramatickým změnám, ceny se ustálí mezi 40 a 45 korunami za litr.

Tomčiak očekává snížení průměrných cen na úroveň 40 korun za litr do podzimu. "Ale pod 30 korun se průměrné ceny nevrátí," uzavírá analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy