Centrální banka mírně zlepšila odhad růstu

ČTK ČTK
6. 2. 2014 15:19
Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 % a příští rok o 2,8 %
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Informoval o tom guvernér ČNB Miroslav Singer.

V předchozí listopadové prognóze odhadovala ČNB ve scénáři zahrnujícím devizové intervence růst HDP o 2,1 procenta letos a o 2,5 procenta příští rok.

Naopak horší výsledek ekonomiky očekává ČNB za loňský rok, kdy zhoršila odhad z poklesu o 0,9 procenta na pokles o 1,3 procenta. První rychlý odhad HDP zveřejní Český statistický úřad v pátek 14. února.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku. Stejně tak ČNB počítá do začátku roku 2015 se setrváním kurzu koruny poblíž hranice 27 Kč/EUR.

Ministerstvo financí na konci ledna také nepatrně zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, odhad za loňský rok naopak mírně zhoršilo. Loni měl HDP klesnout o 1,4 procenta a letos o stejnou hodnotu stoupnout.

Na konci loňského října úřad odhadoval pro minulý rok pokles o procento a pro letošek růst o 1,3 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy