Cenová válka autobusů. RegioJet vyrovnal FlixBus, ten startuje s akčními jízdenkami za 25 korun

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 17. 8. 2017 13:14
FlixBus vyjíždí a konkurence reaguje. RegioJet vyrovnal ceny jízdenek na trasách, na kterých bude operovat jeho nová konkurence.
Souboj mezi zelenými a žlutými autobusy začíná.
Souboj mezi zelenými a žlutými autobusy začíná. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Souboj mezi žlutými a zelenými autobusy na českých vnitrostátních linkách startuje naostro.

Německý dopravce FlixBus od dnešního dne jezdí z Prahy do Brna, Karlových Varů a Českého Krumlova (přes České Budějovice) a láká na akční ceny jízdenek za 25 korun, kterých prodává do deseti na spoje do 17. září. RegioJet na to reaguje a oznámil zlevnění jízdenek na trasách, na které vyjíždí jeho "zelená" konkurence.

Kromě již zmíněných tras tak ReioJet zlevňuje ještě na linkách z Prahy do Plzně a Liberce, kde FlixBus začne jezdit od 3. září. FlixBus minulý týden oznámil ceny, se kterými do souboje o české zákazníky půjde. Ty vyšly o něco levněji než u RegioJetu a také u Českých drah.

Například ceny z Prahy do Brna začínají u FlixBusu na 149 korunách, zatímco u RegioJetu byly jednotně 165 korun u kreditové jízdenky nebo 210 korun pro neregistrovaného cestujícího. Jízdenku Českých drah lze koupit v předprodeji a se slevovou kartou od 165 korun, jinak od 199 korun.

RegioJet od dneška ceny mění. Nejlépe jízdenky vyjdou pro ty, kdo mají kreditovou jízdenku žlutého dopravce. Tito lidé se dostanou na ceny FlixBusu. Do Brna a Českého Krumlova tak budou jezdit za ceny začínající od 149 korun (doteď 165 a 185 Kč), do Karlových Varů od 129 korun (doteď 145 Kč), do Českých Budějovic od 119 korun a do Liberce a Plzně od 69 korun (doteď 85 a 80 Kč).

RegioJet nově přechází na systém, kdy ceny bude stanovovat takzvaně dynamicky, tedy s ohledem na obsazenost autobusů. S vyšší obsazeností bude cena jízdenek stoupat. Bez kreditové karty, tedy bez dřívější registrace u RegioJetu, vyjdou jízdenky dráž. Například jízdenka do Brna začíná na 179 korunách.

RegioJet reaguje na příchod nové konkurence také prodloužením času, kdy je možné stornovat jízdenku. Nově dopravce umožní storno až 15 minut před odjezdem, dosud platila půl hodina. FlixBus má stejných 15 minut, ale za storno vybírá poplatek 25 korun. U RegioJetu je storno bez poplatku.

Nejde o první bitvu

Pro společnost Student Agency, která dopravu pod značkou RegioJet provozuje, nejde o první cenovou válku v autobusové dopravě. Už šest let trvají soudní spory mezi ní a společností Asiana, kterou žluté autobusy vytlačily z linky mezi Prahou a Brnem.

Kvůli zneužití dominantního postavení na trhu následně potrestal Student Agency Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pětimilionovou pokutou. Firma verdikt antimonopolního úřadu napadla u soudu, nicméně celý proces doposud není ukončen.

Podle antimonopolního úřadu nebyla pokuta udělena za nízké ceny, které byly výhodné pro cestující, ale proto, že jejich cílem bylo vytlačit z trhu konkurenci. Asiana po příchodu na linku nastavila ceny na 50 korunách.

Student Agency, která na trhu získala dominantní postavení, v reakci na to pro majitele kreditních jízdenek snížila jízdné ze 150 Kč na 50 Kč u spojů, které vyjížděly ve stejnou dobu jako autobusy Asiany. Poté, co Asiana z trhu odešla, se ceny zvýšily na 95 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy