Okraj zdražil, centrum zlevnilo. Méně než 100 tisíc za metr už je v Praze ale rarita

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 8. 2020 5:30
Nové byty v Praze se pohybovaly pod 100 tisíci korunami za metr čtvereční naposledy v druhém čtvrtletí roku 2018. Od té doby nabídkové ceny vzrostly o 13 procent a prodejní o 15 procent. Nejvíce zdražily byty v Praze 4, naopak v centru ceny paradoxně klesly. Ukazuje to analýza developerů Central Group, Trigema a Skanska Reality. Se zlevněním přitom podle ekonomů v budoucnu příliš počítat nelze.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Celkový pražský průměr nabídkových cen je podle analýzy 112 tisíc za metr čtvereční, prodejních pak 108 tisíc. Nové byty se pod 100 tisíci korunami za metr čtvereční ještě před dvěma lety nabízely ve čtyřech pražských obvodech. Nejdostupnější bydlení měla Praha 4, následovaná Prahou 9 a Prahou 10. Pod hranici se vešla i Praha 3. Letos už je však celkový pražský průměr ceníkových cen ve srovnání s rokem 2018 o 13 procent vyšší, vyplývá z čerstvé analýzy developerských společností.

Největším cenovým skokanem je právě Praha 4, která je s více než 132 tisíci obyvateli nejlidnatějším pražským obvodem. "Nabízené byty tu zdražily nejmarkantněji, z 84 tisíc na 106 tisíc korun, tedy o 26 procent. Stojí za tím zejména luxusnější projekty, které se dostaly na trh," uvádí analýza.

Druhým a třetím nejrychleji zdražujícím obvodem byla Praha 9 a 10, kde byl nárůst shodně 19 procent. Naopak v centru - tedy v městských částech Praha 1 a 2 - za poslední dva roky nové bydlení v průměru zlevnilo, a to o 13, respektive 10 procent.

Příčinou tohoto zlevnění byl podle výkonné ředitelky Central Group Michaely Tomáškové velký úbytek bytů v nabídce - ze 111 na nynější necelé dvě desítky. Před dvěma lety se totiž nabízely luxusní projekty, kde byly některé byty i za 400 tisíc korun za metr čtvereční. "Současně bylo na trhu velké množství mikrobytů v rekonstrukcích, jejichž cena za metr čtvereční také vybočovala," vysvětluje Tomášková.

Foto: Central Group

U prodejních cen se od roku 2018 celkový pražský průměr zvýšil o 15 procent. Ceny rostly ve všech městských obvodech s výjimkou Prahy 1 a 2. V Praze 1 byl přitom pokles více než třetinový.

I tak ale v centru české metropole zůstává bydlení jednoznačně nejdražší. Cena za metr čtvereční ve druhém čtvrtletí 2020 dosahovala v Praze 1 v nabídkách průměrně 187 tisíc korun. To je bezmála dvojnásobek toho, kolik v průměru stojí byt v cenově nejdostupnějším obvodě, tedy v Praze 9.

Ještě před dvěma lety byl ale rozdíl nejdražšího a nejlevnějšího obvodu, tedy Prahy 1 oproti Praze 4, více než dvaapůlnásobný.

Právě Praha 9 je podle nové analýzy jedinou lokalitou hlavního města, kde se ceny ještě drží pod sto tisíci za metr čtvereční. "Důvodem je hlavně vysoký počet nově povolených jednotek. Čtvrtina všech zahájených bytů v bytových domech za posledních pět let v Praze spadá právě do tohoto obvodu. Díky tomu je zde větší konkurence mezi projekty, což pomáhá držet ceny bytů níže," upřesňuje společná zpráva developerů.

Rozdíl okraj versus centrum se stírá

Bytů v Praze je podle prodejců nedostatek, developerské společnosti si dlouhodobě stěžují na pomalé tempo povolování nových projektů ze strany úřadů. Zároveň ovšem evidují až kolem pěti tisíc hotových a neprodaných bytů, u kterých čekají na zájemce ochotného zaplatit požadovanou cenu. Jak uvedli již dříve analytici společnosti Deloitte, developeři spíše omezí nabídku, než aby prodávali se ztrátou.

K poklesu cen by podle ekonoma ČSOB Petra Dufka mohly vést hlavně prodeje bytů ze strany spekulantů. "K obratu na trhu nemovitostí může dojít teprve s růstem nabídky - ať už výstavby nebo zbavování se stávajících bytů ze strany tuzemských či zahraničních hráčů. Nebo s útlumem poptávky. Takže pokud nečekáme prudký růst nezaměstnanosti nebo další propad ekonomiky, poklesu cen bytů se hned tak dočkat nemusíme," domnívá se.

Zejména k variantě stagnace cen na trhu bydlení, případně k jejich mírnému poklesu se oslovení makléři a ekonomové přikláněli ještě na konci května v anketě on-line deníku Aktuálně.cz. V té době ovšem obecně očekávali, že dopady pandemie koronaviru na českou ekonomiku, potažmo na trh s bydlením, budou tvrdší.

Dufek připomíná, že ve skutečnosti v uplynulé době trhem s bydlením nijak výrazně nezahýbaly ani obavy obyvatel z dopadu pandemie, ani útlum krátkodobých pronájmů. "Stále tu zůstává vize zajištění se na stáří nebo jen investice do něčeho reálného v době, kdy úrokové sazby napříč Evropou jsou extrémně nízko a peníze stále snadno dostupné," dodává ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy