Na levnou pitnou vodu má právo každý. Ministři chtějí sucho porazit ústavním zákonem

ada ČTK ada, ČTK
6. 9. 2019 11:13
Do nového ústavního zákona pro větší ochranu vody v Česku by bylo možné zakotvit třeba právo jednotlivce na přístup k cenově dostupné pitné vodě nebo přidělit provozování vodovodů a kanalizací státu a územním samosprávám. Po jednání pracovní skupiny to ve čtvrtek uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), schůzky se zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Do Ústavy České republiky přitom pravděpodobně nebudou zasahovat. Jakýkoliv zásah do ústavy je podle ministrů vážný krok, který se musí dělat promyšleně. Vytvoření samostatného ústavního zákona po vzoru ústavního zákona o bezpečnosti státu jim doporučili experti z Právnické fakulty Univerzity Karlovy jako jednu z variant. Ministerstvo si od nich nechalo vypracovat analýzu, finální text bude hotov nejpozději 15. října.

Do začátku listopadu ministerstva navrhnou další postup. V listopadu by se k jednotlivým opatřením pak měl pořádat další expertní kulatý stůl.

"Ústava ČR je poměrně stručný dokument a posílená ochrana přírodních zdrojů by do systematiky ústavy a její podoby nezapadala. Podobně je tomu v případě zásahu do Listiny základních práv a svobod, protože část nové úpravy bude mít charakter úkolů pro stát na území samosprávy," dovysvětlil Toman.

Ministr připomněl, že už v březnu se experti shodli, že je potřeba právní ochranu vody zvýšit. Klimatická změna podle něj ukazuje, že vodní zdroje je třeba chránit mnohem více než v minulosti. "Je nezbytné, aby stát vodu nejen chránil, ale zachovával a udržoval svoje zdroje vody a vnímal ji jako vzácnou a nenahraditelnou surovinu, protože jde o strategický zdroj," řekl Toman.

Podle ministra může samostatný ústavní zákon obsahovat jak práva jednotlivce, tak povinnosti a úkoly pro stát a územní samosprávy. "Obsah nového ústavního zákona je věcí další diskuze, nicméně mohl by zakotvit například právo jednotlivce na přístup k cenově dostupné pitné vodě pro uspokojení základních osobních potřeb," uvedl Toman.

Podle českých statistiků stála loni pitná voda průměrně 38,10 koruny za metr krychlový bez DPH, cena stočného dosáhla v průměru 33,40 koruny za m3 bez DPH. Výdaje na pitnou vodu by přitom podle ministerstva zemědělství neměly přesáhnout dvě procenta z příjmů domácnosti. "V případě, že by cena tuto úroveň přesáhla, mohla by být dotována z veřejných rozpočtů," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Úkol provozovat vodovody a kanalizace by pak případný ústavní zákon svěřil státu a územním samosprávám nebo by zdůraznil nezbytnost ochrany vody, půdy, lesů a krajiny při veškeré činnosti veřejné moci i jednotlivců. Detaily by stanovily jednotlivé prováděcí zákony.

Chystá se i novela vodního zákona

Brabec připomněl, že před prázdninami vláda schválila velkou novelu vodního zákona, na podzim o ní bude jednat sněmovna. Nevyloučil také, že by se právní doporučení mohla právě do vodního zákona zapracovat.

Kvůli ústavní ochraně vody vznikly i poslanecké návrhy, mimo jiné od STAN a KDU-ČSL. Vláda je ale odmítla, stejně jako dříve návrh KSČM. Podle Brabce byly některé návrhy příliš deklaratorní. Lidovci za ústavní ochranu vody spustili v létě petici.

Z aktuálního průzkumu společnost Provident Financial, realizovaného mezi více než 600 respondenty, vyplývá, že se zákazem užívání pitné vody na jiné než pitné účely nesouhlasí pouze 19 procent respondentů - z toho 24 procent z domů a 13 procent z bytů. Objemové limity na užívání pitné vody by zavedlo 41 procent lidí, především těch mladších.

Zdražení pitné vody pak do budoucna odmítá celých 82 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy