Slovensko nechce "drobné". Cena za nákup v hotovosti se bude zaokrouhlovat

ČTK eko ČTK, eko
2. 11. 2021 13:20
Jedno- a dvoucentové mince na Slovensku končí. Od léta příštího roku se bude cena za nákup při úhradě v hotovosti zaokrouhlovat na nejbližších 5 eurocentů. Změnou zákona o tom rozhodl slovenský parlament. Země chce tímto krokem omezit používání drobných mincí podobně jako další země v eurozóně.
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters

Až zákon podepíše prezidentka Zuzana Čaputová, nákup za hotovost se od června 2022 matematicky zaokrouhlí na nejbližších pět eurocentů. Na tuto částku se bude zaokrouhlovat i hotovostní platba v hodnotě jednoho a dvou eurocentů. Zaokrouhlovat se však nebudou ceny jednotlivých výrobků nebo služeb, nýbrž konečná celková částka na účtence.

Samotné jedno a dvoucentové mince zůstanou v oběhu, zaokrouhlování nákupů by ale podle ministerstva financí mělo jejich používání snížit na minimum. Podobný postup zvolilo i několik dalších zemí eurozóny, jejímž členem je Slovensko od roku 2009.

Jedno a dvoucentové mince podle dřívějších informací tvoří více než polovinu z celkového počtu eurových mincí, které jsou na Slovensku v oběhu.

V souvislosti s touto změnou zákona by podnikatelé měli ušetřit na nákladech spojených s manipulací s hotovostí. Současně ale budou muset zaplatit úpravu registračních pokladen, ve kterých evidují tržbu.

Slovensko se tak přidalo například k Belgii, která už začala z oběhu drobné mince stahovat před necelým rokem. Evropská komise loni oznámila, že bude chtít zavést jednotná pravidla zaokrouhlování pro celou eurozónu. 

Už v roce 2013 totiž odborníci z Bruselu odhadli, že ukončení ražby drobných mincí by ušetřilo eurozóně čas i peníze. Částku odhadli na 1,4 miliardy eur ušetřených na výrobě, přepravě a účtování těchto malých mincí. 

 

Právě se děje

Další zprávy