Ropa bude pod tlakem dlouho. Cena spadla pod 50 dolarů

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 7. 1. 2015 10:54
Cena ropy Brent tak nízko klesla poprvé od května 2009. Trh nadále sráží vysoká nabídka suroviny při slabé globální poptávce.
Cena ropy dál padá. Budeme tankovat ještě levněji.
Cena ropy dál padá. Budeme tankovat ještě levněji. | Foto: René Volfík/Economia

Londýn – Cena severomořské ropy Brent ve středu klesla poprvé od května 2009 pod padesátidolarovou hranici a spadla krátce až na 49,92 dolaru za barel.

Před jedenáctou hodinou dopolední středoevropského času ropa Brent ztrácí zhruba 1,5 procenta a barel se obchoduje za 50,37 dolaru. Trh nadále sráží vysoká nabídka suroviny při slabé globální poptávce a výhled se nelepší.

Ceny ropy už ztratily více než polovinu ze svých posledních maxim z loňského června, kdy atakovaly hranici 115 dolarů za barel u ropy Brent. Americká lehká ropa WTI ztrácela před jedenáctou dopolední zhruba 1,2 procenta a barel stál 47,37 dolaru. WTI byla v červnu loňského roku těsně pod 107 dolary za barel.

Ceny ropy už ztratily více než polovinu ze svých posledních maxim z loňského června. Odráží se to i na cenách pohonných hmot u českých pump. Za celý loňský rok spadly ceny Naturalu 95 i nafty o zhruba čtyři koruny na litr. Na konci roku 2014 byla průměrná cena benzinu v Česku 31,92 koruny za litr a litr nafty stál průměrně 32,06 koruny.

Samé špatné zprávy pro cenu ropy

Novinář Jan Macháček diskutuje v pořadu Výměna s investičním bankéřem Ondřejem Jonášem o příčinách, následcích a příležitostech razantního propadu cen ropy.
13:22
Novinář Jan Macháček diskutuje v pořadu Výměna s investičním bankéřem Ondřejem Jonášem o příčinách, následcích a příležitostech razantního propadu cen ropy. | Video: Jan Macháček, Blahoslav Baťa

Ruské ministerstvo energetiky minulý týden sdělilo, že těžba ropy v Rusku se loni zvýšila na nové postsovětské maximum 10,58 milionu barelů denně. Vývoz ropy z Iráku se pak v prosinci podle tamního ministerstva dostal na nejvyšší úroveň od roku 1980.

Ceny ropy tlačí od loňského léta dolů vysoký objem nabídky suroviny na trhu, především díky rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu cen ale přispívají také obavy ohledně hospodářského vývoje v Evropě a v Asii. Propad cen se zrychlil po listopadovém rozhodnutí těžebního kartelu OPEC nezasáhnout proti cenovému poklesu omezením produkce.

"Pro trh je nejsnadnější tlačit cenu ropy dolů. Takřka všechny zprávy z trhu a fundamentální faktory jsou pro ceny negativní," řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Problém na několik let?

Nadměrná nabídka ropy, která táhne cenu ropy na trzích dolů, může trvat měsíce, nebo dokonce roky. Ceny by se ale mohly vzpamatovat, pokud budou producentské země mimo ropný kartel OPEC jednat racionálně. V rozhovoru s místním deníkem The National to prohlásil ministr pro ropný průmysl Spojených arabských emirátů Suhajl bin Muhammad Mazrúí.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v listopadu rozhodla zachovat těžbu v rámci kartelu beze změny, a to navzdory prudce klesajícím cenám ropy, které by případné omezení těžby mohlo podpořit k růstu. Některé z nejsilnějších členských států kartelu, jako jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, vybídly v prosinci ostatní producentské země k lepší spolupráci a apelovaly na ně, aby svou těžbu v zájmu stabilizace cen nezvyšovaly.

Podle Mazrúího nějakou dobu potrvá, než se podaří zmírnit nynější "evidentní" nadměrnou nabídku ropy na trhu. "Tento problém by v závislosti na současném růstu produkce v nečlenských zemích OPEC mohl trvat měsíce nebo roky. Pokud budou jednat racionálně, můžeme během roku 2015 pozorovat příznivé korekce," sdělil podle agentury Reuters ministr.

Spojené arabské emiráty podle Mazrúího nebudou kvůli nízkým cenám panikařit. Trh se prý časem sám stabilizuje. Spojené arabské emiráty chtějí do roku 2017 zvýšit těžební kapacitu na 3,5 milionu barelů ropy denně a levnější ropa prý tyto plány nenaruší.

 

Právě se děje

Další zprávy