Cena ropy klesá. USA by mohly brzy těžit více než Saúdská Arábie a Rusko

ČTK ČTK
19. 1. 2018 17:18
Úřad pro energetické informace očekává, že by mohla těžba ropy brzy překonat deset milionů barelů denně. USA by tak těžily více než současní největší producenti - Saúdská Arábie a Rusko.
Foto: Shutterstock

Londýn - Ceny ropy dnes klesají a za celý týden by jejich propad mohl být nejvýraznější od loňského října. Důvodem jsou zprávy o pokračujícím růstu těžby ropy ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SEČ odepisovala asi 0,7 procenta na 68,82 dolaru za barel. V pondělí přitom cena vystoupila až na 70,37 USD za barel, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014.

Americká lehká ropa WTI byla ve stejnou dobu levnější o 0,8 procenta na 63,43 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě uvedla, že zásoby ropy ve světě citelně klesly. Přispívá k tomu nižší těžba v zemích OPEC, růst poptávky a také propad těžby ve Venezuele, kde se těží nejméně za 30 let. Agentura ale varovala před prudkým růstem těžby v USA, která by mohla ohrozit rovnováhu na trhu.

Těžba ropy v USA minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) činila 9,75 milionu barelů denně. Úřad očekává, že by mohla brzy překonat deset milionů barelů denně. USA by tak těžily více než současní největší producenti - Saúdská Arábie a Rusko.

Většina analytiků ale prudký pokles cen ropy nečeká. Hlavním důvodem je dohoda o snížení těžby v zemích OPEC a některých dalších státech mimo kartel, která začala platit loni v lednu a jejíž platnost byla prodloužena až do konce letošního roku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent březen 68,82 69,31
New York - NYMEX WTI únor 63,43 63,95
 

Právě se děje

Další zprávy