Cena elektřiny na burze je nejnižší v historii, srazily ji levné povolenky i uhlí

Petr Lukáč Ekonomika Petr Lukáč, Ekonomika
9. 2. 2016 14:30
Megawatthodina elektřiny se na burze obchoduje kolem 22 eur, ještě v listopadu přitom stála kolem 30 eur a před pěti lety pak přes 50 eur. Důvodem jsou levné emisní povolenky a i uhlí. Úměrně tomu klesá také hodnota akcií energetických firem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: EP Industries

Praha - Cena elektřiny na burze se přibližuje hranici 20 eur za megawatthodinu. Megawatthodina se dnes na Pražské energetické burze obchoduje za 22,5 eura, na německé burze EEX se v pondělí cena propadla pod 22 eur.

Takto levnou silovou elektřinu, která tvoří zhruba polovinu z koncových faktur zákazníků, by si přitom nikdo z oboru před pár měsíci neuměl představit. Ještě v listopadu stála dodávka elektřiny na příští rok kolem 30 eur. Před pěti lety přes 50 eur.

"Za současný pokles cen může hlavně rapidní propad ceny emisní povolenky a částečně i levné uhlí," říká Anatoly Stolbov, hlavní analytik obchodní společnosti Virtuse Energy. "Cena povolenky klesla jen od minulého týdne o 15 procent, uhlí šlo za posledních pár týdnů dolů asi o pět procent," dodává.

Emisní povolenka, tedy cena za vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší, se ještě v prosinci prodávala za více než 8,6 eura, nyní ale stojí jen 5,56 eura. Za dva měsíce tak cena spadla o třetinu. Cena uhlí klesla za čtvrt roku zhruba o pětinu. "Výroba elektřiny u energetických firem byla nižší, než se čekalo, a tak nyní prodávají své zásoby," popisuje jeden z důvodů výprodeje povolenek Stolbov.

Levná elektřina dopadá i na hodnotu akcií energetických firem. Akcie společnosti ČEZ, která je největším výrobcem elektřiny v Česku, se na své mnohaleté dno dostaly koncem ledna, kdy se prodávaly za 375 korun. Následně se vyšplhaly na 419 korun, ale nyní opět klesly na 382,20 koruny za akcii. Před rokem stála jedna akcie ČEZ více než 586 korun.

Konečnou cenu elektřiny pro spotřebitele v Česku tvoří zhruba z poloviny regulovaná část určená Energetickým regulačním úřadem (jde hlavně o náklady na distribuci, správu sítě a příspěvek na obnovitelné zdroje), teprve zbytek tvoří samotná cena silové elektřiny.

Nové tarify pro placení elektřiny vedou k motivaci nespořit elektrickou energií, to je principiálně špatně, říká Štěpán Chalupa. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy