Spekulanti ženou cenu bitcoinu stále výš. Horečce pomáhají i plány Facebooku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 26. 6. 2019 20:51
Kybernetická měna bitcoin dnes poprvé od loňského ledna překonala hranici 13.000 dolarů (zhruba 330.000 Kč). Od prosince se tak její hodnota již více než ztrojnásobila, píše agentura Bloomberg. Bitcoin těží mimo jiné z nedávno ohlášeného plánu internetové společnosti Facebook vytvořit vlastní digitální platidlo, který oživil zájem o kryptoměny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Po loňském prudkém pádu se bitcoinu letos daří, od začátku roku téměř ztrojnásobil svou hodnotu. Růst jeho ceny ale začíná připomínat situaci před dvěma lety, kdy vrcholila mánie kolem této kybernetické měny. Bitcoin se na vlně zájmu dostal zhruba na 19 500 dolarů.

"Růst zájmu o kryptoměny je rovněž vysvětlován zvyšující se snahou společností umožnit používání kryptoměn v jejich obchodech. Známým průkopníkem je například Starbucks ve Spojených státech," popisuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček jednu z příčin, proč kryptoměna stále zdražuje.

Křeček připomíná, že celková cena všech kryptoměn ve středu pokořila 360 miliard dolarů. Nejznámější bitcoin představuje více než tři pětiny hodnoty všech kryptoměn na světě.

Foto: Kurzy.cz

"Vlastnictví kryptoměn je pravděpodobně koncentrováno do relativně malého okruhu lidí. Nelze proto vyloučit, že je s kurzem některých měn manipulováno. Rychlý růst hodnoty na sebe začíná nabalovat nové a nové spekulanty, kteří si myslí, že nákupem kryptoměn mohou snadno a rychle zbohatnout," dodává ekonom.

Podle něj navíc narůstající poptávka vede k prudkému růstu ceny a strhává na sebe stále více pozornosti.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna. Jeho cena ale prochází značnými výkyvy.

"Chápu vzrušení komunity z toho, že firma jako Facebook za podpory velkých jmen spouští vlastní měnu. Celé to však působí hodně podobným dojmem jako posledně a všichni dobře víme, co se tehdy stalo," uvedl analytik Craig Erlam ze společnosti Oanda s odkazem na dřívější rychlý růst a následný prudký propad bitcoinu.

 

Právě se děje

Další zprávy