Celníci zabavili muži z Moravy přes 1600 litrů vína. Neměl daňový doklad

ČTK ČTK
2. 8. 2018 10:39
Muže z jižní Moravy zastavili celníci nedaleko Velkých Pavlovic koncem minulého týdne. V dodávce vezl 1638 litrů tichého vína.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Velké Pavlovice - Muž na Břeclavsku převážel více než 1600 litrů vína, zabavili mu ho celníci. Neměl na ně daňový doklad. Převážet zboží zatížené spotřební daní lze jen v omezeném množství, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Muže z jižní Moravy zastavili celníci nedaleko Velkých Pavlovic koncem minulého týdne. V dodávce vezl 1638 litrů tichého vína. "Ve chvíli, kdy ho zastavila hlídka celníků, muž nebyl schopen doložit jakékoliv doklady o nákupu či prodeji a ani potřebné přepravní doklady," uvedla mluvčí. Doplnila, že veškeré víno proto celníci zajistili a pravděpodobně bude rozhodnuto o jeho propadnutí.

Přeprava zboží, které je zatíženo spotřební daní, musí na území České republiky splňovat podmínky dané zákonem. Řada lidí si ale podle mluvčí neuvědomuje, že se to netýká pouze přepravy v rámci podnikání, ale i přepravy pro jejich osobní spotřebu.

Jde o tabák a tabákové výrobky, lihoviny, víno, pivo a minerální oleje, které mohou být bez daňového dokladu přepravovány jen v omezeném množství. U cigaret jde o 800 kusů, dále o kilogram tabáku ke kouření, také o 110 litrů piva, o 10 litrů konečných výrobků lihovin. U vína jde o množství 90 litrů, z toho u šumivých vín o 60 litrů.

"K většímu množství je potřeba mít patřičný doklad o nákupu," uvedla mluvčí. Jinak se podle ní dotyčný vystavuje riziku postihu ve formě zajištění a propadnutí zboží a navíc ještě doměření spotřební daně. Mluvčí doplnila, že přeprava zboží zatíženého spotřební daní pro účely podnikání je ještě o něco složitější.

 

Právě se děje

Další zprávy