Čekání na řecké reformy se protahuje. Peníze zatím nebudou

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 4. 2015 13:45
Řecko v Rize nepředloží euroskupině seznam reforem. Bude tak ale muset učinit příští měsíc, solventní by totiž mělo zůstat jen do června.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň - Řecko nepředloží v pátek ministrům financí eurozóny seznam hospodářských reforem. Řekl to ve středu v rozhovoru pro rakouskou rozhlasovou stanici ORF Thomas Wieser, který předsedá pracovní euroskupině. Tu tvoří náměstci ministrů financí zemí eurozóny. Skupina nyní připravuje podklady pro páteční jednání ministrů financí eurozóny, tedy euroskupiny, v Rize.

Řecko by podle Wiesera mělo být schopné zůstat solventní až do června. Upozornil však, že země bude muset v každém případě předložit seznam příští měsíc. "Hodiny tikají. V Rize nový seznam nebude, ale během května musí být dokončen," řekl Wieser. Dodal, že finanční situace Řecka je nyní sice trochu napjatá, peníze by však zemi měly stačit do června.

Eurozóna v březnu souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Řecko slíbilo svým partnerům, že se s nimi dohodne na komplexním seznamu reforem do konce dubna. Jednání mezi zástupci věřitelů a levicovou řeckou vládou se však zadrhla a zůstávají na mrtvém bodě. Pokud se nepodaří jednání dokončit, dostane se Řecko do platební neschopnosti a hrozí i jeho odchod z eurozóny. Wieser však věří, že jednání mohou být úspěšně dokončena.

Naděje na brzké ukončení jednání dnes zchladil řecký státní ministr Nikos Pappas. Ten prohlásil, že Řecko bude i nadále odmítat požadavky věřitelů na snížení penzí a zvýšení daně z přidané hodnoty na ostrovech oblíbených turisty. Potvrdil, že jednání jsou obtížná a věřitelé předložili vládě požadavky, které dosud nepřijala a nehodlá je přijmout. Mezi ty zařadil právě zvýšení DPH a snížení penzí.

Vláda: Pošlete nám volné peníze

Řecko se zatím snaží získat další potřebné peníze na financování svého provozu a splácení půjček od Mezinárodního měnového fondu ze státního sektoru.

Vláda již nařídila státním institucím a veřejnoprávním podnikům převést veškerou volnou hotovost na centrální banku. Cílem země je získat takto 2,5 miliardy eur, což by mělo pokrýt nutné platby země do konce května, řekl dnes agentuře Reuters náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas. Tuto částku by podle něj měla země potřebovat v květnu při nejhorším možném scénáři.

Řecko potřebuje peníze na výplatu penzí a mezd státním zaměstnancům. V květnu má také ve dvou splátkách zaplatit MMF 973 milionů eur, z toho 1. května 203 milionů a 12. května 770 milionů eur. Dalších 1,6 miliardy eur má zaplatit v červnu.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy