Dlouhé čekání na Koženého peníze mizí do ztracena. Harvardskému holdingu hrozí insolvence

ČTK František Mašek, ČTK
Aktualizováno 5. 11. 2015 17:41
Předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci Karel Staněk varoval, že je společnost na hraně, ne-li za hranou insolvence. Příčinu vidí u likvidátora společnosti Zdeňka Častorála, jemuž se nedaří vymáhat majetek, patřící původně Viktoru Koženému a Borisi Vostrému. Podle Častorála jde o účelovou dezinformaci.
Viktor Kožený
Viktor Kožený | Foto: Archiv HN

Praha - Dlouhotrvající čekání 240 tisíc akcionářů Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) na alespoň částečnou výplatu peněz může brzy skončit definitivním neúspěchem.

Předseda představenstva Karel Staněk varoval, že je společnost na hraně, ne-li za hranou insolvence. Příčinu vidí u likvidátora společnosti Zdeňka Častorála, jemuž se nedaří vymáhat majetek, patřící původně Viktoru Koženému a Borisi VostrémuPodle Častorála jde o účelovou dezinformaci.

Ti byli v souvislosti s aktivitami v holdingu v roce 2012 kvůli trestnému činu podvodu v nepřítomnosti odsouzeni na deset, respektive devět let. Zároveň mají akcionářům HPH v likvidaci uhradit škodu ve výši 10,5 miliardy korun plus úroky.

Vymáhání peněz od obou odsouzených vyneslo zatím podle Staňka jen 2,2 milionu korun za nemovitosti, exekučně zabavené Vostrému. Nic na tom nezměnil ani rozsudek, po jehož vynesení Častorál v říjnu roku 2012 akcionářům optimisticky sdělil, že bude likvidace firmy řešena v řádu měsíců.

Za patnáct let, kdy ho soud jmenoval likvidátorem Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci, je tak podle Staňka jeho přínos minimální. V souvislosti se soudním sporem, který vede společnost o někdejší Koženého chatu v Aspenu, navíc likvidátor letos v září uvedl, že má HPH na účtu necelých půl milionu korun.

Newyorskému soudu, který rozhoduje o tom, zda výnos z prodeje Koženého nemovitosti připadne holdingu, to podle Staňka sdělil Častorál, když jej soudkyně požádala o kauci ve výši 660 tisíc dolarů, aktuálně přes 16 milionů korun.

"Ze společnosti byl vyveden majetek pravomocně odsouzenými Koženým a Vostrým v roce 1996 až 1997. Už tehdy byla bez majetku," řekl ČTK Častorál.

Staněk se podle něj snaží legalizovat majetek HPH na Kypru a zamezit přístupu holdingu k němu. "Likvidátor začínal ze záporných čísel. Jen kolem 20 milionů Kč bylo vynaloženo na svolávání valných hromad, které jsou ve většině již neplatné a na odměny dnes již neplatných členů představenstva a dozorčí rady. Veškeré další prostředky získané činností likvidátora byly věnovány vymáhání majetku na odsouzených a na jejich spolupracovnících," upozornil.

Kolik má společnost skutečně na účtu, není možné ověřit, protože likvidátor vede s představenstvem a dozorčí radou spory a účetnictví před nimi utajuje. Staněk se nicméně obává, že při stávajících výdajích může firma skončit v insolvenci.

"Podle účetních závěrek dosud stála HPH likvidace 150 milionů korun," řekl rovněž Staněk. Čtyři poslední účetní závěrky valná hromada neschválila, protože nebyly auditovány. Likvidátor odmítá, aby audit provedl auditor schválený valnou hromadou. To je ovšem, jak upozornil Staněk, podle Komory auditorů podmínka, aby byl audit platný. Častorál navíc odmítá proplácet valné hromady a na tu poslední letos v září bez omluvy vůbec nepřišel.

Výroční zprávy HPH, včetně účetních závěrek, za jednotlivá léta, včetně roku 2014 jsou podle Častorála veřejně přístupné ve sbírce listin všem akcionářům a široké veřejnosti. Žádný auditor prý nebyl platně zvolen valnou hromadou. Žádná z posledních valných hromad nebyla platně svolána, podotkl.

Na likvidátora HPH bylo podle Staňka podáno několik žalob, aby byl zbaven své funkce. Jedna byla z procesních důvodů zamítnuta, druhou z roku 2013 zatím soud nezačal projednávat, třetí byla podána letos. Soud by měl také projednávat návrh jednoho z akcionářů HPH, aby byli kromě Častorála jmenováni ve společnosti další dva likvidátoři.

Na likvidátora byla také podána dvě trestní oznámení. První z roku 2012 dosud nebylo ukončeno, druhé, podané letos, policie šetří. Ve společnosti probíhá od září daňová kontrola Finančního úřadu Praha 4.

"Rozhodl jsem se podat trestní oznámení na Staňka pro porušování povinností při správě cizího majetku, šíření pomluv a dezinformací a pro úmysl vědomě narušovat zákonný proces likvidace," reagoval dnes Častorál.

Harvardský průmyslový holding v likvidaci vznikl sloučením harvardských fondů, založených Viktorem Koženým, a společnosti Sklo Union Teplice. Jeho činnost měla být v roce 1997 ukončena likvidací. Likvidátorem byl Boris Vostrý. V roce 2000, tedy před 15 lety, stanovil soud do této funkce Zdeňka Častorála. V současné době má kolem 240 000 akcionářů.

Podle neauditované účetní závěrky za rok 2014 činí majetek HPH 25,7 miliardy korun. Z dřívějších údajů likvidátora vyplývá, že majetek holdingu tvoří hlavně zástavní smlouvy a směnky, vystavené firmami, spojovanými s Koženým. A má i další aktiva v České republice a v dalších zemích. Část z nich blokují soudy.

 

Právě se děje

Další zprávy