CEFC chce prodat reality za 65 miliard. Českých hotelů ani Florentina se to prý nedotkne

ČTK Martina Marečková, ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2018 11:53
Celkem se jedná o sto projektů po celém světě, mezi nimiž jsou kancelářské budovy, hotely, obytné domy či průmyslové objekty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Čínský konglomerát CEFC China Energy plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Bloomberg uvedl, že do plánovaného prodeje jsou zařazeny také nemovitosti v České republice. Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář však agentuře ČTK sdělil, že prodej se nemovitostí vlastněných CEFC v Česku nedotkne.

Na prodej je podle zdrojů agentury Bloomberg téměř stovka nemovitostí, včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Tyto nemovitosti prý leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě a ve Spojených státech amerických.

Nemovitosti určené k prodeji podle zdrojů zahrnují například ústředí společnosti v Šanghaji, řadu vil a luxusních bytů po celé Číně či kondominium v Trumpově věži na newyorském Manhattanu

"Plánovaný prodej globálního realitního portfolia se nedotkne nemovitostí vlastněných CEFC v Česku," tvrdí mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář.

CEFC v Česku patří několik lukrativních nemovitostí. Koncem roku 2016 koupila od investiční skupiny Penta komplex kancelářských budov Florentinum v centru Prahy za 283 milionů eur (při tehdejším přepočtu 7,6 miliardy korun).

Loni jí Penta prodala za 650 milionů korun také sousední zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí 30, v níž je hotelový řetězec Motel One. V české metropoli vlastní CEFC ještě historickou budovu bývalé Živnobanky, luxusní hotel Mandarin Oriental Prague na Malé Straně, Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech či fotbalový stadion Eden.

CEFC si za hlavní sídlo svých evropských aktivit zvolila Česko, kde zaměstnává přes 4000 lidí. CEFC Group (Europe) Company působí v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výroby, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

Vedle nemovitostí má CEFC podíl v J&T Finance Group, vlastní strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, pátou největší tuzemskou pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group, leteckou firmu Travel Service, ovládá velkou část skupiny Unimex Group, má také majoritu ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha. CEFC má většinový podíl v internetovém prodejci Invia.cz a téměř polovinu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Minulý týden se objevila informace, že do firmy vstoupí čínská státní společnost CITIC, která získá 49procentní podíl. CEFC také informovala o tom, že její dosavadní šéf, a mimo jiné poradce prezidenta Miloše Zemana, Jie Ťien-ming končí v čele firmy kvůli vyšetřování čínskou policií za porušení zákona.

Skupina CEFC s ohledem na změnu v akcionářské struktuře stáhla žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Mělo jít o druhou největší investici společnosti mimo Čínu. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, podíl chtěla navýšit na 50 procent.

Firma působí převážně v energetice, financích a průmyslu a označuje se za největší soukromou společnost v Šanghaji a sedmou největší privátní firmu v Číně. Hodnota příjmů CEFC loni podle Bloombergu byla kolem 40 miliard dolarů (840 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy