Čedoku vloni stouply tržby, přesto prodělal

ČTK ČTK
6. 9. 2013 15:52
Letos firma zavedla razantní úsporná opatření a očekává návrat do černých čísel.

Praha - Cestovní kancelář Čedok se v loňském roce dostala do ztráty 39,6 milionu korun po předloňském zisku čtyři miliony korun. Tržby ale kanceláři stouply o 200 milionů na 3,1 miliardy korun a v letošním roce Čedok očekává návrat hospodaření do černých čísel.

Informace jsou zveřejněné ve výroční zprávě společnosti za rok 2012.

Loňský rok byl pro Čedok prvním ztrátovým za posledních deset let. Za poslední desetiletí firma vytvořila kumulovaný zisk 228 milionů korun. "V roce 2012 se Čedoku podařilo navýšit tržní podíl, nepodařilo se však dosáhnout plánovaného hospodářského výsledku především v důsledku nižší hladiny last-minute cen a vyššímu podílu prodejů v režimu last-minute," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Michael Saran.

Podle něj měla negativní vliv na hospodářský výsledek zejména přetrvávající snížená poptávka po zájezdech do Egypta a také do Řecka.

Letos se Čedok plánuje vrátit k ziskovému hospodaření. "Tento cíl potvrzuje dosavadní vývoj prodejů a hospodaření. Společnost přistoupila k zavedení razantních úsporných opatření v oblasti provozních nákladů, jejich realizace přinese roční úsporu v řádu desítek milionu korun," uvádí firma ve výroční zprávě.

Čedok je nejstarší tuzemskou cestovní kanceláří. Na českém trhu působí od roku 1920 a v současné době je ve vlastnictví americké společnosti ODIEN Group. Čedok má v tuzemsku 348 zaměstnanců a nabízí zájezdy do více než 50 zemí světa.

Konkurenční cestovní kancelář Exim tours loni zvýšila zisk před zdaněním o 16 procent na 189 milionů korun. Tržby činily 3,4 miliardy korun. Čistý hospodářský výsledek firma neuvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy