Čechy účty za teplo netrápí. Dva z pěti lidí topení neztlumí, i když jdou do práce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 11. 2019 11:05
Dvě pětiny lidí v zimě naplno topí, i když přes den nejsou doma. Pětina pak radiátory nevypíná, ani když odjíždí na víkend nebo vícedenní dovolenou. Vyplývá to z průzkumu, který ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research realizovala společnost Provident Financial. Celkem bylo dotazováno přes 600 respondentů z celého Česka.
Topení, ilustrační foto.
Topení, ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Průzkum mimo jiné potvrdil, že k topení mají rozdílný přístup lidé žijící v bytech, a ti žijící v rodinných domech. Obyvatelé domů obecně vypínají radiátory méně často, přes den je nechává zapnuté téměř polovina z nich. Podle zadavatelů průzkumu může hrát roli také to, že v domě není vhodné v zimě topení zcela vypínat kvůli zamrznutí vody v potrubí a vzniku plísní.

Vypnutím nebo ztlumením topení lze podle nich nicméně významně ušetřit. "Každý stupeň navíc znamená nárůst nákladů o přibližně šest procent. Pokud tedy topíte na 20 stupňů místo na 25 stupňů Celsia, vyjde vás topení o 30 procent levněji," uvedl analytik společnosti Provident Tomáš Černý.

Větrací návyky mají Češi podle průzkumu většinou správné. Krátce a intenzivně větrá v zimě 61 procent lidí, třetina větrá namátkově, když si vzpomene. Neustále otevřenou ventilaci mají pouze čtyři procenta Čechů, řízené větrání zatím využívá jedno procento lidí.

Teplárenské sdružení ČR už dříve sdělilo, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů tepla.

Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 15 000 korun. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Analytici už dříve odhadli, že během letošního roku mohou některým lidem vzrůst meziročně náklady na energie až o několik tisíc korun ročně. Hlavní vlna zdražování je podle nich už ale pryč.

 

Právě se děje

Další zprávy