Čechy nepřešla chuť k nákupům ani v květnu, zboží na internetu je láká stále více

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 7. 2016 9:44
Tržby v maloobchodě bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 procenta. Vyšší byl prodej zejména nepotravinářského zboží a pokračoval dlouhodobý růst prodejů prostřednictvím internetu či zásilkové služby, oznámili statistici. Tržby internetových prodejců vzrostly o čtvrtinu. Jedním z tahounů maloobchodu zůstávají prodejci aut.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Tržby v maloobchodě bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 procenta z dubnových 4,9 procenta. Vyšší byl prodej zejména nepotravinářského zboží a pokračoval dlouhodobý růst prodejů prostřednictvím internetu či zásilkové služby. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tržby očištěné o kalendářní vlivy se meziročně zvýšily o čtyři procenta. "Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v květnu 2016 o tři více než ve stejném měsíci 2015," uvedl ČSÚ.

"Češi utrácejí jak za potraviny, tak za nepotravinářské zboží. Razantně rostou tržby internetových prodejců, tentokrát o 25 procent. Je vidět, že internet stále nabízí nové růstové možnosti," říká Pavel Kulhavý ze společnosti PwC Audit. Aktuálně podle něj Češi objevují prodej potravin online.

Zvýšení tržeb ale zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Nejrychlejší růst vykazovaly obchody se zbožím pro domácnost, kterým tržby vzrostly o více než devět procent. O 7,6 procenta vzrostly tržby prodejnám farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Více lidé utráceli také za počítače a komunikační zařízení, oděvy a obuv či výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Tržby za potraviny se zvýšily v nespecializovaných prodejnách o 4,7 procenta a ve specializovaných o 4,1 procenta.

Auta stále táhnou

Jedním z tahounů maloobchodu zůstávají prodejci aut. "Raketový růst registrací v červnu, který včera zveřejnil Svaz dovozců, naznačují, že i výsledek prodejců za první pololetí bude velmi příznivý," dodává Kulhavý.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziročně o 19,1 procenta. Tržby ze samotného prodeje motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly skoro o pětinu a za opravy motorových vozidel o 16,2 procenta.  

Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 11,2 procenta, za prodej nepotravinářského zboží o 8,6 procenta a potravin o 4,6 procenta.

Situace spotřebitelů by podle expertů měla zůstat velmi dobrá i v nadcházejících měsících. "I když ekonomický růst zpomalí, tak nezaměstnanost zůstane poblíž rekordně nízkých hodnot a tlak na zvyšování mezd přetrvá," odhaduje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

 

Právě se děje

Další zprávy