"Částečný bankrot". Ruská ekonomika balancuje nad propastí, uvedla agentura S&P

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
9. 4. 2022 19:12
Podle mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor’s není Rusko schopné plnit dlouhodobé finanční závazky v amerických dolarech a nachází se nově "ve stadiu selektivní platební neschopnosti".
Ve frontě před obchodem v Krymsku čekali kromě občanů i členové bezpečnostních složek. V oblasti hrozilo rabování.
Ve frontě před obchodem v Krymsku čekali kromě občanů i členové bezpečnostních složek. V oblasti hrozilo rabování. | Foto: Reuters

Kvůli mezinárodním sankcím není podle Standard & Poor’s Rusko schopné platit dluhy v dolarech nebo eurech, pouze v rublech. Proto označuje bankrot za "selektivní". Zemi nyní běží 30denní lhůta na obnovu plateb v amerických dolarech podle platných smluv.

Vzhledem k zavedeným mezinárodním sankcím to ale bude velmi obtížné. Nad vodou zatím Kreml drží export plynu i ropy do zemí Evropské unie. Z něj podle odhadů denně získává bezmála miliardu dolarů - hlavně v eurech, ale taky amerických dolarech.

Ruská ekonomika má problémy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po invazi na Ukrajinu a rekordnímu poklesu rublu. Inflace v zemi prudce zrychlila v posledních několika týdnech poté co rubl minulý měsíc klesl na rekordní minimum. Propad domácí měny zvýšil poptávku po velké řadě zboží - od základních potravin po automobily. Tento týden však ruský rubl posílil a dosáhl letošního maxima.

Spotřebitelské ceny v Rusku v březnu narostly ve srovnání s předchozím měsícem o 7,61 procenta, šlo o nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Ceny cukru se v březnu proti únoru zvýšily o 44 procent, cibule zdražila o 50 procent a ceny praček stouply o 46 procent. Ceny potravin vzrostly o 6,73 procenta a nepotravinářského zboží o 11,25 procenta.

V meziročním srovnání inflace v Rusku zrychlila na 16,69 procenta z únorových 9,15 procenta. Podle analytiků se může letos dostat až na 24 procent, nejvýš od roku 1999. Pokles ekonomiky má být podle predikcí ekonomů nejhorší od roku 2009.

VIDEO: Rusové a mezinárodní sankce

"Nebojte se, milí, my to přežijeme." Rusové z bohatého regionu berou sankce s úsměvem. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy