Exšéf Twitteru přiznal chyby při řízení sociální sítě. Teď volá po vhodném algoritmu

ČTK ČTK
14. 12. 2022 11:41
Spoluzakladatel a bývalý ředitel společnosti Twitter Jack Dorsey připustil, že v řízení firmy pochybil. Ve svém příspěvku na blogu v úterý napsal, že firma, kterou kdysi vedl, má stále problémy, současného majitele Twitteru Elona Muska s tím ale výslovně do souvislosti nedal.
Bývalý ředitel Twitteru Jack Dorsey.
Bývalý ředitel Twitteru Jack Dorsey. | Foto: Reuters

Dorsey uvedl, že chce přidat svůj hlas k diskusi o kauze Twitter Files. Tak se říká Muskově snaze postupně zveřejňovat interní komunikaci zaměstnanců Twitteru. Ta má podle nového majitele dokazovat, jak Twitter ovlivňoval veřejné mínění a jak se za minulého vedení snažil potlačovat konzervativní názory zveřejněné na své stejnojmenné sociální síti.

Bývalý šéf Twitteru napsal, že podle jeho názoru musejí sociální média odolávat kontrole, a to jak té korporátní, tak i vládní. Autor příspěvku by podle Dorseyho měl být jediným člověkem, kdo bude moci odstranit obsah, který sám vytvořil. Moderování obsahu pak podle něj nejlépe zařídí vhodný algoritmus.

"Twitter pod mým vedením i ten současný Twitter žádný z těchto principů nesplňuje," napsal Dorsey na blogu služby Revue, kterou vlastní Twitter. Musk firmu Twitter převzal na konci října za cenu 44 miliard dolarů (asi bilion korun) a od té doby zrušil část předchozí politiky upravující moderování obsahu na síti.

Musk například obnovil účet bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který za Dorseyho vedení dostal trvalý zákaz publikovat na Twitteru. Stalo se tak po nepokojích Trumpových stoupenců u budovy Kapitolu. Trump ale o návrat už nemá zájem, jeho společnost Trump Media & Technology Group mezitím založila sociální síť Truth Social.

Dorsey Muska v příspěvku nijak konkrétně nekritizoval. Místo toho například oznámil, že bude dávat jeden milion dolarů (asi 23 milionů korun) ročně jako grant provozovateli šifrované aplikace Signal. Tvrdí, že tak hodlá podpořit "rozvoj otevřeného internetu".

Video: Muskovi se nedá věřit, jde mu hlavně o marketing. Twitter spíš neskončí, říká Slížek (22. 11. 2022)

Tomu, co Elon Musk řekne, se nedá věřit. U ankety k odblokování Trumpa mu bylo jedno jak dopadne. Šlo o marketing, mluvili o tom všichni. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy