Bývalý pilot F1 Niki Lauda koupí zkrachovalé aerolinky, které před patnácti lety založil

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 1. 2018 12:21
Lauda založil firmu v roce 2003, podnik však následně převzala německá letecká společnost Air Berlin, která loni zkrachovala.
Niki Lauda.
Niki Lauda. | Foto: Reuters

Vídeň - Bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda znovu získá rakouskou nízkonákladovou leteckou společnost Niki, kterou před lety založil. Rakouští věřitelé jeho nabídku jednomyslně podpořili.

Uvádí to dnešní oznámení obou insolvenčních správců. Padá tak plánovaný prodej podniku britské skupině International Airlines Group (IAG), který už zkomplikovaly soudní spory ohledně řešení insolvence aerolinek.

Dva soudy v lednu rozhodly, že konkurzní řízení bývalé součásti Air Berlin se přesune z Německa do Rakouska. Otevřely tak dveře dalším zájemcům jako Ryanair a Lauda.

"Dnes brzy ráno se vítězem transparentního nabídkového řízení stala společnost Laudamotion GmbH," uvádí stručné prohlášení insolvenčních správců Ully Reischové a Lucase Flöthera. Podrobnosti o nabídce zveřejněny nebyly.

Zúčastněné strany se dohodly, že kupní cenu zveřejňovat nebudou, uvedl Lauda v rozhovoru s agenturou Reuters. Stroje Niki by podle něho měly začít létat do konce března. Společnost rovněž oznámila, že pracovní nabídku dostane všech 1000 jejích zaměstnanců.

Aerolinky nyní budou hledat partnera, který by převzal činnosti, jaké dříve obstarávala společnost Air Berlin. Jde o prodej letenek, rozpis posádek nebo marketing. V této souvislosti padlo jméno firmy Thomas Cook.

Lauda založil firmu Niki v roce 2003, podnik však v roce 2011 převzala německá letecká společnost Air Berlin, která loni zkrachovala. Na převzetí aerolinek Niki se v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa, transakci však zrušila kvůli negativnímu postoji Evropské komise.

Poté se na koupi přepravce dohodla britská letecká skupina International Airlines Group (IAG). Za zkrachovalou firmu nabídla 20 milionů eur (zhruba 508 milionů Kč) a byla ochotna poskytnout jí další finanční prostředky ve výši až 16,5 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy