Obliba bytů v panelácích roste. Proti těm v cihlových domech jsou o čtvrtinu levnější

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 7. 2020 10:18
Byty v panelových domech v Česku byly na konci loňského roku proti cihlovým domům v průměru zhruba o čtvrtinu levnější, proti novostavbám zase o 36 procent. Meziročně se ale zdražily v průměru o 6,4 procenta na 47 900 korun, vyplývá z údajů společnosti Deloitte. Podle odborníků totiž jejich obliba v posledních letech rapidně zvedá - z důvodu cenové a polohové dostupnosti.
Foto: Magdaléna Medková

"Úroveň panelových domů se dramaticky změnila za uplynulých 20 let díky rozsáhlým revitalizacím, především díky tomu, že panelové domy získaly finální kabát v podobě fasády. Proto jsou dnes panelové domy vnímány jako srovnatelná varianta jiných druhů výstavby. Dalším důvodem je i fakt, že si na ně lidé prostě zvykli a berou je jako součást dnešních sídlišť," uvádí regionální ředitel realitní společnosti 4fin Jan Štěpánek.

Podle ředitele Maxima Reality Vladimíra Zuzáka hodně záleží na tom, v jakém stavu je panelový byt. Největší vliv na cenu má staré umakartové jádro, případně staré elektroinstalace, ale taky stav celého domu, například okna nebo zateplení.

"Naopak nově zrekonstruované byty se mohou cenově blížit bytům ve starší zástavbě. Je zajímavé, že v období před pandemií koronaviru se cenový rozdíl mezi paneláky a cihlovými domy snižoval. Ceny panelových bytů totiž rostly v posledních letech rychlejším tempem," říká Zuzák.

Ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer uvedl, že právě na příkladu panelových domů se jasně ukazuje, že na přímém trhu má každá nemovitost svého kupce. "Celkově platí, že panelové domy v posledních letech výrazně stouply na ceně a v mnohých lokalitách, třeba středočeských městech v blízkosti Prahy jsou i nadále žádané. Naopak ty méně kvalitní v okrajových lokalitách budou teď s cenami stagnovat nebo dokonce klesat," tvrdí Meyer.

Podle jednatele společnosti FérMakléři.cz Jana Boruty není pro klienty ve většině případů rozhodující, zda je dům postavený z panelů nebo cihel. "Lidé řeší především lokalitu a občanskou vybavenost. Panelákové byty mají kromě nižší kupní ceny často i menší náklady na energie, konkrétně topení. Samozřejmě jsou zde i zápory typu unifikace prostoru, či poddimenzované plochy na parkování. Ale obecně nejde dávat všechny panelové domy do jednoho koše," uvádí Boruta.

Podle jednatelky společnosti Fincentrum Reality Andrey Daňhelové jsou byty v panelových domech také ideální na investici, kdy prodávající byt následně pronajímají. Jak uvedla, oblíbené jsou panelákové domy, které jsou v dobrém stavu. Typickým příkladem je podle ní pražské sídliště Invalidovna.

"Byty v panelových domech nemají historicky nejlepší pověst, v posledních letech se však jejich obliba rapidně zvedá, a to z důvodu dostupnosti. Jak cenové, tak polohové," dodává Daňhelová.

Jak uvedl oblastní ředitel M&M Reality pro Prahu Jan Martina, z urbanistického hlediska nabízí většina panelových sídlišť v hlavním městě řadu výhod. Dostatek zeleně, skvělou dostupnost k hlavním tepnám městské hromadné dopravy, kompletní vybavenost přímo v místě.

"To se o nových developerských projektech stavěných na zelených loukách často říct nedá. Oproti starší cihlové zástavbě jsou zase panelové domy méně nákladné na údržbu," říká Martina.

Za první panelový dům v Česku je považován objekt v pražských Ďáblicích v ulici U Prefy. Ve středu uplyne 65 let, kdy do něj nastěhovali první obyvatelé. Podle ředitele metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) Martina Hanáka byl však první skutečně typizovaný projekt postaven v roce 1954 ve Zlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy