Byty v Česku zdražily téměř o čtvrtinu oproti roku 2010, prudký růst pokračuje

ČTK ČTK
16. 11. 2017 11:50
Byty ve třetím čtvrtletí zdražily ve všech krajích - meziročně téměř o 13 procent. V červenci až září nicméně ceny rostly nejpomaleji za poslední rok.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: YIT

Praha - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve třetím čtvrtletí dále rostly. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně v Jihomoravském, Zlínském a Středočeském kraji. O něco méně vzrostly ceny pozemků, nejméně zdražily rodinné domy. Vyplývá to z ukazatele HB Index Hypoteční banky..

Ceny bytů meziročně vzrostly o 12,7 procentního bodu na hodnotu 123,4. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily téměř o čtvrtinu. Zatímco byty a rodinné domy zdražují v posledních čtyřech letech, u pozemků index zvolna roste od začátku sledování v roce 2011.

Podle ředitele nemovitostního odboru Hypoteční banky Petra Němečka rostly ceny bytů v uplynulém čtvrtletí nejpomaleji za poslední rok. Byty zdražily ve všech krajích. "Vůbec nejrychleji se ceny zvyšovaly v Jihomoravském, Zlínském a Středočeském kraji. Ceny starších panelových domů rostly více než u cihlových. Největší zájem byl o byty s dispozicemi 2+1, případně 2+KK," uvedl Němeček.

V Praze už podle něj vymizely z trhu nové byty pod 65 000 korun za metr čtvereční. "Díky tomu se těžiště prodejů novostaveb přesunulo do mimopražských lokalit," doplnil Němeček.

Index cen pozemků vzrostl meziročně o 8,6 procentního bodu na 139,8. Podle Němečka tempo růstu cen pozemků mírně zpomalilo, poptávka je však stabilní. "Pouze s nárůstem cen se zmenšuje výměra pozemků. Vysoké ceny v okolí velkých měst vytlačují poptávku do vzdálenějších lokalit. Zájem je také o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, kde lze instalovat například domácí čističky," uvedl dále Němeček.

Nejméně zdražily rodinné domy, meziročně o 7,4 procentního bodu na 118,4. Němeček zmínil, že tempo růstu cen rodinných domů se začíná přibližovat tomu u bytů. Pokračující rostoucí výstavba má podle něj dopad i na zvyšování cen stavebních materiálů.

"Přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů. Na trhu se také mírně rozšířila developerská výstavba, zejména řadových rodinných domů v Praze, Brně a Plzni. Developeři často obcházejí regulační plány pro výstavbu rodinných domů na minimální velikost pozemku. Dělají to tak, že kolaudují řadové rodinné domy jako bytové jednotky," sdělil Němeček.

Ceny všech druhů nemovitostí podle něj i nadále porostou. Ovšem kvůli makroekonomickému vývoji a zpřísňování kritérií ze strany centrální banky se zdraží financování a tím pádem se omezí poptávka. Jak dále uvedl, růst cen se zpomalí i kvůli zmenšenému zájmu zahraničních investorů vlivem posilování koruny vůči euru.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy