Byty prudce zdražují, ukazuje cenová mapa. Nejvíce vyskočily ceny v Plzni

Martina Marečková
15. 9. 2016 9:39
Od dubna do června letošního roku vzrostly ceny bytů ve většině krajských měst. Už více než 60 tisíc za metr čtvereční rozlohy bytu se platí v Praze. Nejvíce, o 14,4 procenta, zdražily byty v Plzni. V Olomouci a Pardubicích se s byty obchoduje mnohem více než v podstatně větší Ostravě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Best of Realty

Praha – Ceny bytů v krajských městech včetně Prahy vzrostly ve druhém čtvrtletí o 6,1 procenta v porovnání s letošním lednem až březnem. Meziročně stouply o 11,1 procenta. Ukazují to data z projektu CenovaMapa.org, který vychází ze skutečných prodejních cen přímo podle kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Největší růst – o 14,4 procenta oproti předchozímu čtvrtletí – zaznamenala Plzeň, kde se průměrná prodejní cena bytu vyšplhala na 33 800 korun za metr čtvereční.

V Praze zdražily byty o 4,6 procenta na průměrných 60 300 korun za metr čtvereční. Naopak nejlevnější z krajských měst zůstává Ústí nad Labem s cenou 11 400 korun za metr čtvereční.

„Podle objemu kupních cen uskutečněných prodejů v krajských městech opět vede Praha s podílem 64 procent a objemem prodejů 12,6 miliard korun,“ říká Miroslav Linhart, ředitel oddělení nemovitostí společnosti Deloitte. Ta je odborným poradcem portálu CenovaMapa.org.

Ve čtyřech krajských městech ceny bytů klesly. Nejvíce (o 3,5 procenta) v Jihlavě, dále také v Liberci, Zlíně a Českých Budějovicích.

Mezi jednotlivými krajskými městy jsou velké rozdíly nejen v cenách. Například v Olomouci se s byty obchoduje mnohem více než v početnější Ostravě, jež je třetím nejlidnatějším městem Česka.

Více než desetiprocentní růst cen bytů v Karlových Varech jde na vrub obecně nízkým cenám v tomto městě a malým objemem prodejů.

Průměrné ceny se liší podle lokality a typu staveb – paneláky jsou levnější než novostavby a cihlové domy. Například v Praze se byt v novostavbě ve druhém čtvrtletí prodával průměrně za 65 100 korun za metr čtvereční, zatímco v panelovém domě za 49 tisíc korun za metr čtvereční.

V poslední době sílí hlasy, že na růst cen bytů má vliv vedle poptávky a výhodných hypoték také pomalé povolování staveb. Výsledkem je, že se nabídka nových bytů v pražských developerských projektech razantně snižuje.

„Pokud je v Praze nedostatek nových bytů a jejich cena roste, vezou se s tímto trendem i ceny starých bytů, včetně bytů v panelových domech,“ říká Milan Roček, spoluzakladatel portálu CenovaMapa.org.

S novými byty se v Praze obchoduje mnohem více než ve zbytku republiky – ve druhém čtvrtletí se jich prodalo téměř 1300, zatímco bytů v cihlových domech 881 a v panelových domech 790.

Celkem se mezi dubnem a červnem letošního roku prodalo v Praze a krajských městech více než 6400 bytů za 19,6 miliardy korun. Oproti průměru roku 2014 se prodejní ceny bytů zvýšily o 17,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy