Zrcadla interiér ozvláštní, zvětší a třeba i vyhřejí

Andrea Berniová
10. 1. 2014 13:00
Velká zrcadla zase opticky zvětší místnost, můžou mít i netradiční tvary
Zrcadla mohou mít zajímavé rámy stejně jako fotografie
Zrcadla mohou mít zajímavé rámy stejně jako fotografie | Foto: Reuters

Zrcadla v interiéru mohou mít hned několik funkcí. Zdaleka nejde jen o pozorování a kontrolu vlastního odrazu, zrcadla mohou také opticky zvětšit interiér. A při tom platí: čím větší zrcadlo, tím lépe.

Často se velká zrcadla umisťují také na posuvné dveře vestavěných skříní.

V interiéru může zrcadlo plnit dekorační funkci. V tom případě se většinou nejedná o obyčejná zrcadla obdélníkových či čtvercových tvarů, ale o zajímavě tvarované modely s různými ozdobnými prvky.

Zrcadlo si zarámujte

Nejen fotografie, ale právě i zrcadla mohou mít zajímavý rám, třeba dřevěný či kovový. Další možností jsou zrcadla se zaoblenými či jinak netypickými okraji. Běžné je i spojení několika malých zrcadel do různých tvarů.

Zajímavě řešen může být i povrch zrcadla. Na jeho okrajích bývají vyobrazeny různé ornamenty či geometrické tvary.

Možností jsou i frézovaná zrcadla, která mohou mít několik otvorů zvolených tvarů (třeba květin). Také okraje zrcadel se dají vytvarovat do velmi členitých obrazců. Existují firmy, které obyčejné zrcadlo vyfrézují na míru přesně podle přání zákazníka. Tvar zrcadla je tedy čistě na nás.

Topná zrcadla vás zahřejí

Praktickou funkci plní topná zrcadla, která nahrazují nevzhledný radiátor. Fungují podobně jako topné obrazy. Jde o topný panel, který šíří infračervené záření. Výhodou je, že vzduch není nepříjemně přehřátý, přitom je ale lidské tělo zahříváno.

Infračervené panely, například v podobě zrcadel, se hodí do malých místností, kde by radiátor zbytečně zabíral místo.

Topná zrcadla se zapojují do elektrické sítě. Při vytápění radiátory, které zahřívají vzduch, dochází k víření prachu, což nevytváří dobré podmínky pro alergiky. To u topných zrcadel nehrozí.

Panel se dá regulovat pomocí vypínače anebo termostatu, s nímž může být propojeno několik zrcadel.

 

Právě se děje

Další zprávy