Zkuste vymalovat, interiér bude vypadat úplně jinak

Andrea Berniová
13. 9. 2012 10:04
Správně zvolené barvy změní místnosti k nepoznání. Proč se omezovat jen na bílou?
Výběr barev je jen na vás
Výběr barev je jen na vás | Foto: primalex.cz

Pokud se vám interiér zdá nezajímavý a něco mu zkrátka chybí, zkuste ho vymalovat. Vhodně zvolené veselé barvy ho mohou změnit k nepoznání. Nejprve vyberte barvu. Vezměte si domů několik vzorníků z obchodu, kde se barvy míchají. Zkoušejte je pak přikládat ke stěně i k nábytku.

Dobře si rozmyslete, kterou barvu a jaký její odstín zvolíte. Nebude příliš sytá? Dokážete pak k takové barvě sehnat i doplňky? Pokud byste rádi místnost opticky zvětšili, právě barvy mohou pomoci. Stačí jednu ze stěn vymalovat tmavším odstínem - tu, kterou chcete opticky oddálit. Strop by neměl být světlejší, místnost by tak totiž vypadala nižší.

Nábytek raději přikryjte

Jestli budete malovat sami, musíte na to každou místnost připravit. Odsuňte nábytek od stěny a přikryjte ho igelitovou fólií. Přilepte ji i na okna a na podlahu, nebo na ni alespoň rozložte noviny. Už se samotným malováním budete mít dost práce, proč si ji ještě přidělávat dlouhým úklidem.

Malování si naplánujte na den, kdy má být alespoň trochu teplo, zdi tak lépe uschnou. Budete potřebovat štětce a válečky. Pomocí válečku vymalujete většinu plochy stěn. Štětcem pak opatrně dotáhnete místa, kam se váleček nedostal, tedy rohy a okraje.

Jak na nás barvy působí?

Výběr barev je na vás, přesto jsou některé do určitých místností vhodnější než jiné. Třeba do obývacího pokoje budou lépe pasovat teplé barvy, oproti tomu ložnice by měla být modrá či zelená - tyto barvy totiž uklidňují.

V pracovně či dětském pokoji nejlépe zafunguje žlutá, která umožňuje lepší soustředění. Do kuchyně se hodí červená barva, ta podporuje chuť k jídlu. Je ale samozřejmě jen na vás, zda se těmito pravidly budete řídit.

--------------------------------------------------------------------------------

Malíři pokojů ve vašem regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy