Zimní zahrada se bude zelenat celou zimu, využijte toho

Andrea Berniová
27. 9. 2012 10:32
Stačí dostatek místa, proskené stěny či strop a také rostliny. I během zimy si tak můžete připadat jako na jaře
I v zimě si užívejte zeleně
I v zimě si užívejte zeleně | Foto: Isifa/Thinkstock

Pomalu se můžeme rozloučit s teplým počasím, podzim už je skutečně tady. Večery budou čím dál chladnější a posezení v zahradě či na terase už nebude tak příjemné. Pokud se přesto nechcete vzdát pohody a posezení v zahradním nábytku ve společnosti zeleně, můžete si založit zimní zahradu.

Potřebujete dostatek světla a také rostliny

Zimní zahrada by měla být z velké části prosklená. Jen tak si budete opravdu připadat, jako byste seděli na terase. Nezbytný je proto také zahradní nábytek. Aby se dalo mluvit o zahradě, nemohou chybět ani rostliny.

Zimní zahrada by měla být orientovaná na jih - slunce v zimních měsících pomůže přes skleněné stěny vyhřát prostor zimní zahrady. Můžete tu třeba i snídat - stejně jako jste to byli zvyklí dělávat na jaře či v létě na terase. Posezení v příjemném prostředí plném světla a zeleně vám pomůže překlenout dlouhé a šedivé zimní období.

Možná se vám ve společnosti slunce a rostlin bude lépe pracovat či učit. I malý kousek zeleně vás v zimním období dokáže nabít energií.

Jaký materiál vybrat?

Zimní zahrada může být v přízemí a navazovat na zahradu klasickou. V létě je tak možné obě zahrady propojit. Není ale problém vytvořit zelenou oázu v patře. Základem stále zůstává dostatek prosklených ploch a hodně světla. Nosná konstrukce by měla být ze stejného materiálu jako okenní rámy. Pokud tedy máte dřevěná okna, určitě se nepouštějte do budování konstrukce z bílého plastu. Podobné stylové odlišnosti většinou nevypadají dobře.

Do zimní zahrady můžete umístit klasické pokojové rostliny. Je také možné vytvořit si třeba tropickou zimní zahradu. Počítejte ale s tím, že budete muset tropických rostlinám vytvořit specifické prostředí (vysoká vlhkost i teplota).


 

 

Právě se děje

Další zprávy