Židle k pracovnímu stolu: jde o vaše zdraví a pohodlí

Andrea Berniová
14. 12. 2012 12:23
Právě židle, na které sedíte každý den několik hodin, může ovlivnit i to, jak se při práci budete cítit
Vyberte takovou židli, na které se vám bude sedět dobře
Vyberte takovou židli, na které se vám bude sedět dobře | Foto: Reuters

Pracujete i doma? V tom případě byste měli sedět u pevného stolu a na židli, která je k dlouhému sezení určená. Nejlepší je, když máte na práci vyhrazenou vlastní místnost - pracovnu či pracovní kout, tedy klidné místo uzpůsobené vaší práci. V pracovně by měly být různé skříňky a poličky, kam můžete přehledně uspořádat veškeré pracovní materiály. Důležité je také dostatečné osvětlení, ze kterého vás ale nebudou bolet oči. Pozornost věnujte i výběru pracovního stolu a hlavně židle. Víte, jak by měla vypadat židle, na které sedíte dlouho a skoro každý den?

Židle by měla být polohovatelná

Správný výběr židle k pracovnímu stolu je velmi důležitý. Pokud si totiž koupíte židli, která pro vás není vhodná, pravděpodobně na ní budete sedět nesprávně. Tím riskujete nejen bolest zad a únavu, ale po nějaké době i problémy se zdravím.

Jak by tedy měla vypadat židle k pracovnímu stolu? Určitě vyberte tu, která je polohovatelná. Můžete si tak výšku sedací části snadno nastavit podle sebe. U stolu byste se neměli hrbit, takže židli nenastavujte do příliš vysoké pozice. Židle by také měla být točicí a mít kolečka. Z takové židle se vám bude snadno vstávat a bez problémů se během chvíle otočíte, abyste třeba ze skříňky vyndali materiály, které potřebujete.

Navštivte specializovaný obchod

Židle, na které prosedíte denně několik hodin, musí být pohodlná, ale zároveň pevná a stabilní. Nebojte se v obchodě každou židli vyzkoušet. Lepší je vybírat židli v obchodě, kde se na ně specializují. Nabídnou vám mnohem širší sortiment než klasický obchod s nábytkem.

 

Právě se děje

Další zprávy